Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия спира доставките на резервни части за страните, включително България, предали руски оръжия на Украйна

[post-views]
Американското военно присъствие в Япония пречи на мирен договор с Токио, каза Кремъл

Русия ще спре доставките на резервни части за неприятелски държави и ще отнеме лицензите на ремонтни предприятия като ответна мярка за предаването на руска и съветска военна техника на Украйна, заяви пред агенция Интерфакс ръководителят на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) Дмитрий Шугаев.

„По-специално, на предприятията се отнемат лицензите за право на ремонт на военна техника руско/съветско производство. Например, на редица предприятия, разположени в България и Чехия, са отнети лицензите за ремонт на хеликоптери Ми“, заяви Шугаев по време на форума „Армия-2023“.

„Доставките на резервни части и компоненти за самолети и друга техника руско/съветско производство, намиращи се в неприятелски държави, също са спрени“, каза ръководителят на ФСВТС.

Шугаев посочи, че оглавяваната от него институция следи внимателно фактите за трансфер на руска военна продукция в трети страни и предприема мерки, „засягащи не само военно-техническото сътрудничество с недобросъвестен купувач, но и изграждането на отношенията на политическо ниво“.

„Бих искал да ви напомня, че всяка доставка на военна продукция в чужбина е възможна, само след като купувачът предостави сертификат за краен потребител, в съответствие с който вносителят, наред с други неща, се задължава да не прехвърля получената продукция в трети страни без официалното съгласие на руската страна“, подчерта Шугаев.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани