Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония ще обявят по-задълбочено сътрудничество в областта на отбраната на срещата на върха в Кемп Дейвид в петък

[post-views]
Лидерите на страните от Г-7 отправиха призив към всички в Близкия изток да "действат отговорно"

СAЩ, Япония и Южна Корея се очаква обявят планове за разширяване на военното сътрудничество в областта на противоракетната отбрана и разработването на технологии в условията на нарастващо безпокойство за ядрената програма на Северна Корея, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на двама високопоставени служители от администрацията на Байдън. Това ще се случи, когато лидерите на трите държави се съберат за срещата на върха в резиденцията Кемп Дейвид в петък.

Длъжностните лица, които говориха при условие за анонимност, заявиха, че се очаква на срещата на върха да бъде представен широк набор от инициативи. Президентът на САЩ Джо Байдън ще посрещне японския министър-председател Фумио Кишида и южнокорейския президент Юн Сук-йол за еднодневния форум в президентската резиденция в планината Катоктин в щата Мериленд.

Макар че е малко вероятно срещата на върха да доведе до официално споразумение в областта на сигурността, което да ангажира страните с взаимната им защита, тримата лидери ще се споразумеят за взаимно разбиране относно регионалните отговорности и ще открият тристранна гореща линия за комуникация по време на кризи, заявиха служителите, цитирани от Ройтерс.

Белият дом ще използва срещата на върха за „институционализиране, задълбочаване и уплътняване на навиците за сътрудничество“ между трите държави, които се сблъскват с все по-сложната ситуация в Тихия океан, заяви един от представителите.

Вчера севернокорейските държавни медии съобщиха, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наредил драстично да се увеличи производството на ракети и други оръжия. Стремежът на Ким да произвежда повече оръжия идва в момент, когато американски представители смятат, че руският министър на отбраната  Сергей Шойгу, който неотдавна беше в Пхенян, е разговарял там със севернокорейски представители за продажбата на повече оръжия на Русия, които тя да използва във войната си в Украйна.

Срещата на върха ще бъде първата, която Байдън ще проведе в Кемп Дейвид по време на своето президентство, и идва на фона на размразяване на исторически сложните отношения между Япония и Южна Корея.

Япония и Южна Корея бързо възстановяват връзките си, като същевременно задълбочават тристранното сътрудничество с Вашингтон в областта на сигурността в отговор на нарастващите регионални заплахи от страна на Северна Корея и все по-настъпателните действия на Китай.

Отношенията между двете страни се подобриха бързо от март насам, след като правителството на южнокорейския президент Юн Сук-йол обяви инициатива за разрешаване на споровете с Япония във връзка с обещетенията за корейците, извършвали принудителен труд по време на войната.

Миналият месец Япония възстанови статута на Южна Корея като предпочитан търговски партньор, което осигурява по-бързи процедури при стокообмена. Това решение, което влезе в сила на 21 юли, сложи край на четиригодишен икономически спор между двете държави.

През юни трите държави обявиха също така, че до края на годината ще започнат да обменят данни в реално време за ранно предупреждение за заплаха от изстрелване на ракети от Пхенян.

По време на срещата на върха Байдън планира да разведе Кишида и Юн из територията на Кемп Дейвид и да покани лидерите на официален обяд, съобщиха служителите. Въпреки че американският президент ще проведе индивидуални разговори с двамата лидери, те ще прекарат по-голямата част от посещението заедно, заявиха американските представители.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани