Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша и Румъния са наводнени от незаконни оръжия предназначени за Украйна, с които ще бъдат въоръжени и трафикантите на наркотици

[post-views]
https://euvsdisinfo.eu/report/neo-nazi-ukrainians-want-to-negotiate-because-their-loss-is-imminent/

Полша, Румъния и други страни , граничещи с Украйна, са наводнени с оръжия, доставени от Запада и предназначени за бойните операции на Киев. Оръжията в крайна сметка ще бъдат използвани от наркотрафиканти. Обемът на военната помощ на Киев бие рекорди.

Опровержение:

Про-кремълският дезинформационен наратив, без достоверна документация, има за цел да  дискредитира и подкопае западната обществена подкрепа и доставките на оръжия за Украйна.

Няма доказателства, които да предполагат, че подобни оръжия, предназначени за Украйна, са наводнили Полша или Румъния или ще „попаднат в ръцете на наркотрафиканти“ или престъпни групи. По същия начин няма доказателства, които да предполагат организирана от държавата или широко разпространена търговия на черния пазар със западни оръжия.

Руски и про-руски медии и официални лица многократно отправят подобни твърдения, без да представят, каквито и да е доказателства.

В репортаж на Би Би Си от 23 септември 2022г се посочва, че „Руските държавни медии твърдят, че украинците продават дарените от САЩ оръжия в Тъмната мрежа. Разследване на Би Би Си на пазар, за който се твърди, че продава подобни оръжия, се е оказал фалшив. Медията е проверила няколко търговеца, споменати в репортажите на руските медии,  че продават натовкси оръжия, като единия от тях твърди, че осъществил 32 успешни сделки с американски карабини (вид автоматична пушка). Пистолети и други пушки, за които се твърди, че са доставени в Украйна. Би Би Си обаче установява, че много от снимките на оръжията не са това, за което са представяне, защото или са стари или манипулирани.

Съществуват основателни опасения относно прозрачността в процеса на доставка на западни оръжия, тъй като САЩ и други правителства обясниха, че нямат средствата да наблюдават крайната дестинация на всички тези оръжия. Според съобщения в международните медии Украйна създава по-разширена система за наблюдение и проследяване на оръжия с помощта на западните страни.

Други примери са подобни дезинформационни наративи са:  Най-малко 15% от Западните оръжия са незаконно реекпортирани; Оръжията доставени от Западна  са безполезни; Американски компания насърчават войната в Украйна, за да си продават оръжията: Въоръжавайки Украйна Запада иска да предизвика конфликт с Русия или че Украйна плаща за оръжията си със зърно.

Към оригиналната статия тук:

https://euvsdisinfo.eu/report/poland-and-romania-are-flooded-with-illegal-weapons-intended-for-ukraine-and-drug-traffickers-will-be-armed-as-well

Най-ново

Единична публикация

Избрани