Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чехия ратифицира отбранителен договор със САЩ, улесняващ разполагането на американски войски на нейна земя

[post-views]
Чешкият парламент одобри разполагането на войски в съседната Словакия

Чехия завърши ратификацията на отбранителен договор със САЩ, задълбочаващ военното сътрудничество и улесняващ разполагането на американски войски на нейна земя, предаде Асошиейтед прес.

Подписът на чешкия министър-председател Петър Фиала беше последната стъпка от процедурата по ратификация на Споразумението за отбранително сътрудничество, което беше одобрено от двете камари на парламента през юли, а на 1 август и от президента Петър Павел.

Документът очертава правната рамка за възможно разполагане на американски войски в Чехия на фона на руската агресия в Украйна.

Чешкият министър на отбраната Яна Чернохова сключи договора с американския си колега Лойд Остин във Вашингтон на 23 май. САЩ имат подобни споразумения и с останалите 24 членки на НАТО, включително с Полша, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Румъния и България, които формират източния фланг на алианса, отбелязва Асошиейтед прес.

Но независимо от всичко всяко разполагане на американски сили ще изисква одобрението на чешкото правителство и парламент.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани