Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литва затваря два от шестте гранични пункта с Беларус заради „геополитически обстоятелства“

[post-views]
Беларус укрепва границата си с Украйна след инцидент с дрон, съобщи беларуската гранична служба

Литовското правителство е взело решение да затвори два от шестте гранични пункта с Беларус заради „геополитически обстоятелства“, седмици след като руската военна групировка „Вагнер“ намери убежище в страната, предаде Ройтерс.

Двата малки контролно-пропускателни пункта, които не се използват от търговски превозни средства, ще бъдат затворени от петък, съобщи заместник-министърът на транспорта и телекомуникациите на Литва Агне Вайцюкявичюте:

„Основната цел е временно да спрем работата на тези гранични пунктове от 18 август. Има няколко причини за това решение. На първо място, геополитическата среда стана по-заплашителна. Има и възможност да релокираме граничните власти към други пропускателни пунктове. Вярваме, че временното спиране на транспортните потоци в двата пункта няма да доведе до значителни промени“.

Тази година Полша затвори всичките си пунктове с Беларус освен един, след като журналист от полски произход бе вкаран в затвора, а полските дипломати бяха експулсирани. Полша съобщи миналата седмица за намеренията си да разположи още 10 000 военни на границата с Беларус, за да подпомогнат вече назначените там войски.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани