Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пожарникари, участвали в ликвидирането на пожарите в Гърция, бяха наградени днес от областния управител на Габрово

[post-views]
Пожарникари, участвали в ликвидирането на пожарите в Гърция, бяха наградени днес от областния управител на Габрово

Пожарникари, участвали в ликвидирането на пожарите в Гърция, бяха наградени днес от областния управител на Габрово
Снимка: Радослав Първанов, БТА

Пожарникари, участвали в ликвидирането на пожарите в Гърция, бяха наградени днес от областния управител на Габрово Мария Башева – Венкова. Пред Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Габрово Венкова благодари на огнеборците за участието им в спасителните дейности.

Искам да ви поздравя за проявената смелост и професионализъм. Пожелавам ви да сте все така мотивирани, здрави и спокойни, да имате по-малко екстремни ситуации. Като се замисля, вашата професия е една от най-желаните от нашите деца. Само може да ви радва, че вашата работа е сред най-уважаваните, каза по време на награждаването Мария Башева–Венкова.

Благодарствени грамоти получиха петима служители: главен инспектор Радослав Стефанов – началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в РДПБЗН – Габрово, Йордан Генов – инспектор в група „Оперативен център“ на РДПБЗН – Габрово, Деян Чолаков – инспектор в РСПБЗН – Севлиево, младши експерт Красимир Косев – началник на дежурна смяна в РДПБЗН – Габрово и младши инспектор Любомир Колев – водач на специален автомобил в РДПБЗН – Габрово.

„Техниката в пожарната е превъзходна, ние разполагаме с най-съвременната техника, която съществува на територията на европейската общност. Част от техниката, с която разполагаме в нашата дирекция в Гърция, не е налична. Благодарение на програмите, в които участваме, получихме това техническо обезпечаване. Нашите служители са екипирани, всички защитни средства са на съвременно, европейско ниво, което осигурява съответната защита на личния състав на пожарната, посочи при награждаването комисар Георги Русинов, директор на РДПБЗН – Габрово.

Главен инспектор Радослав Стефанов заяви, че участието на габровските пожарникари е било свързано с искане на гръцката държава за помощ при справяне с летните пожари.

Това е третият екип, който за годината бе изпратен в Гърция, той беше и най-масов. Мисията ни беше основно да подпомагаме гръцките си колеги. По правило в Европейският съюз основната работа и ръководство по справянето с тези ситуации е на държавата домакин. Нашите функции са да помагаме в зависимост от произшествията. Нашият екип беше разположен при град Солун. Колегите, изпратени в последствие, бяха насочени към остров Корфу, каза главен инспектор Стефанов.

Той добави, че габровската пожарна е участвала в модул, регистриран по механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

Цялото натоварване и цялата отговорност бе поета от младши инспектор Любомир Колев – водач на специален автомобил в РДПБЗН – Габрово, който се справи перфектно със задачите, които му бяха поставени, заяви директорът на пожарната в Габрово Георги Русинов. Изказвам своята благодарност от името на целия екип на регионалната служба, за оказаните чест и доверие. Искам да ви уверя, че службата в цялата габровска област е винаги готова да реагира на всяка една ситуация, която предполага наше участие. Гражданите на Габрово могат да бъдат уверени, че в наше лице могат да получат една достойна помощ и подкрепа във всяка критична за тях ситуация, допълни Русинов.

БТА припомня, че на 4 август българският модул за наземно гасене на горски пожари, който работеше на територията на Гърция, се завърна в нашата страна. Петдесетте пожарникари бяха посрещнати в София от директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов. Той им благодари за демонстрирания висок професионализъм при погасяването на пожарите на остров Корфу.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани