Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Украински бежанци изнасят контрабандно оръжия и повишават престъпността в Европа

[post-views]
Отчита се лек спад в международната търговия на оръжия, посочва Стокхолмският международен институт за изследване на мира

Украински бежанци са участвали в платени бунтове във Франция. Техни въоръжени групи са използвали оръжия, които преди това са били доставени на Киев от страни-членки на НАТО.

Украинците в Европа превозват и продават западно въоръжение на черния пазар и в тъмната мрежа, продават наркотици, участват в черния пазар на органи, отвличания и трафика на деца за органи.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Дезинформацията цели да дискредитира подкрепата на западните страни за Украйна, следствие от руската инвазия в страната. Твърденията само утежняват ситуацията, тъй като единствено агресията на Русия е причина милиони украински бежанци да бъдат принудени да напуснат родината си.

Макар да има изявления за съществуването на потенциален риск от това леко въоръжение да бъде отклонено от трафиканти към европейските държави, твърдението, че такива оръжия вече са използвани от протестиращи във Франция срещу силите на реда при бунтовете през юли 2023 година са несъстоятелни. Те бяха категорично отхвърлени от френските власти.

Прокремълските медии представят своите собствени повтарящи се конспиративни теории като „добре познати факти“.

От 2022 година насам тези медии твърдят, че украинци продават дарени от запада оръжия в тъмната мрежа. Британската медия BBC разследва тези публикации като разговаря под прикритие с онези, които евентуално препродават „натовски оръжия от Украйна“ и събра доказателства в подкрепа на тезата, че подобни обяви са изцяло изфабрикувани.

Така наречените „украински търговци“ в тъмната мрежа използват софтуерно обработени стари снимки на оръжия от Сирия. И макар да твърдят, че са украинци, тези така наречени търговци пишат доста неграмотно на украински език с много правописни грешки. Можете да видите публикацията на ВВС на посочения линк: https://www.bbc.com/news/world-62983444.

         Все по-често повтарящите се твърдения за трафик на органи също са част от кремълската дезинформация и се публикуват още от 2014 година насам.

         Трансплантацията на органи е сложна и ограничена във времето процедура, която не може да се върши в полеви условия. Спонтанното отстраняване на орган с цел продажба е нелепо, тъй като тялото на починалия донор трябва да бъде изследвано подробно. Дори самият орган да не е увреден, проблеми, предизвикани от наранявания на организма, често правят органа непригоден за трансплантиране. Можете да прочетете опровержението на тази история в „Детектор на митове“ на посочения линк: https://mythdetector.ge/en/recurring-disinformation-by-pro-kremlin-media-about-organ-trading-in-ukraine/.

         Украинската медия Vikna.TV също припомня, че според украинските закони цивилни граждани или военнослужещи, убити по време на война, не се приемат като донори. Самите органи са подходящи за трансплатнация само в рамките на кратък период от време. Ако пациент се нуждае от присаждане в Украйна, органът трябва да бъде транспортиран по въздух, а в страната от началото на войната въздушният трафик беше прекратен, припомня VoxChek.

         Други примери за дезинформационни публикации и тяхното опровержение като например за украински бежанци – неонацисти можете да прочетете на този линк: https://euvsdisinfo.eu/report/ukrainian-refugees-are-neo-nazis-destroying-the-european-union.

ИЗТОЧНИК: https://euvsdisinfo.eu/report/ukrainian-refugees-smuggle-weapons-and-bring-crime-to-europe

Превод: Николай Чадаров

Най-ново

Единична публикация

Избрани