Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелски войници убиха палестински боец в престрелка на Западния бряг

[post-views]
Ракета, изстреляна от Газа, удари израелския град Ашкелон

При операция на израелски войници в къща над пекарна в град Дженин на окупирания Западен бряг при престрелка беше убит палестински боец,  предаде Асошиейтед прес.

Насилието е обхванало региона от миналата пролет, когато Израел започна всяка нощ да провежда операции в отговор на поредица от смъртоносни палестински нападения. Така се стигна до най-ожесточените сражения на Западния бряг от около две десетилетия и заедно с нарасналото насилие от страна на радикални еврейски заселници и разширяването на селищата от страна на крайнодясното израелско правителство подхрани напрежението в региона.

Рано днес израелски войници обкръжиха сграда, в която има пекарна и дом. В изявление на израелските военни се казва, че специалните сили са арестували двама заподозрени в бойни действия, когато са попаднали под обстрел, отвърнали са на стрелбата и са влезли в сградата.

Палестинското министерство на здравеопазването идентифицира убития мъж като Мустафа ал Кастуни, на 32 г., и го обяви за един от бойците на „Бригадата на мъчениците Ал-Акса“, въоръженото крило на светската партия Фатах.

Израелските военни заявиха, че Ал Кастуни е бил убит, след като е стрелял по войниците. Тя заяви, че той е свързан с бойни действия срещу израелските сили.

Продължаващото насилие на Западния бряг е нараснало до нива, невиждани от близо две десетилетия, като от началото на 2023 г. досега над 170 палестинци са убити от израелски огън, посочва Асошиейтед прес.

Израел твърди, че повечето от убитите са бойци, но са убити и хвърлящи камъни младежи, които са протестирали срещу нахлуванията, както и други, които не са участвали в конфронтациите.

От началото на годината при палестински нападения срещу израелци са убити най-малко 27 души.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани