Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Горски пожари в Испания и Канада, евакуират жители и туристи

[post-views]
Горски пожари в Испания и Канада, евакуират жители и туристи

 Ситуацията на испанския остров Тенерифе остава притеснителна. Горските пожари, които бушуват пореден ден обхванаха над 20 000 декара земя в рамките на едно денонощие. Отвъд океана, в северозападната столица на Канада огнената стихия принуди всички 20 000 души да се евакуират.

Това е един от най-големите горски пожари в историята на испанския остров Тенерифе. Близо 26 квадратни километра вече са напълно изпепелени.

Фернандо Клавихо – председател на правителството на Канарските острови:

„Работата и операциите, които бяха извършени през цялата нощ, бяха много трудни. Това е може би най-трудния за овладяване пожар, който сме имали на Канарските острови, за последните 40 години.“

Като предпазна мярка около 4000 души от североизточната част на острова бяха изведени на безопасно място. Изпратени са 350 пожарникари и 17 противопожарни самолета, мобилизирани са и войници от звеното за спешна помощ. 

Междувременно, процесът по евакуацията на повече от 20 000 души в Йелоунайф, столицата на Северозападна Канада продължава. Само вчера десет самолета извозиха приблизително 1500 жители, а за днес за планирани най-малко 22 полета. Властите прогнозират, че  евакуирането на около една четвърт от жителите може да стане по въздух, но процеса може да продължи и в събота. В съседната провинция  Алберта се създават центрове за евакуация, най-близкият, от които е на 1150 километра от Йелоунайф. Канадският премиер Джъстин Трюдо прекъсна семейната си ваканция, за да проведе спешна среща с министри и висши служители, за да обсъдят ситуацията с „горските пожари и екстремното време“ в цялата страна. Над 1050 пожара в момента опустошават Канада от изток на запад, 230 са активните в Северозападните територии.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани