Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първият търговски кораб, потеглил от украинско черноморско пристанище след изтеглянето на Русия от „зърнената сделка“, е в Босфора

[post-views]
Турция обезвреди мината, открита северно от Босфора

Първият търговски кораб, потеглил от украинско морско пристанище след изтеглянето на Русия от споразумението за износ на зърно през Черно море, се намира в истанбулския пролив Босфор, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Натовареният със зърно кораб вчера вечерта е хвърлил котва край Кумкьой, а в момента преминава през Босфора.

Плаващият под флага на Хонконг кораб „Джоузеф Шулте“, управляван от германска фирма, отплава от пристанището в Одеса в сряда и се отправи към Истанбул. В турски териториални води контейнеровозът е навлязъл около 20.00 ч. снощи.

Миналата седмица Украйна обяви обособяването на „хуманитарен коридор“ в Черно море, за да освободи товарните кораби, които са блокирани на нейните пристанища от началото на руската пълномащабна инвазия. Москва обаче не е дала уверения дали ще зачита коридора, отворен от Украйна, а източници от секторите на корабоплаването и застраховането изразиха безпокойство за безопасността.

Това е първият кораб, плаващ по временния коридор от и до украинските морски пристанища, който може да се използва от търговски кораби на собствен риск.

Последният път, в който плавателен съд напусна пристанището на Одеса, бе на 16 юли като част от сделката за доставка на зърно. След прекратяването на споразумението Москва системно нанася въздушни удари срещу украинска пристанищна инфраструктура, за да спре украинския износ на селскостопански продукти, отбелязва Укринформ.

Екипажът на контейнеровоза се състои изцяло от украински моряци, заявиха от компанията оператор. Корабът превозва повече от 2100 контейнера с около 30 000 тона разнообразен товар. Той акостирал в Одеса на 23 февруари 2022 година. Ден по-късно Русия нахлу в съседната страна и блокира пристанищата ѝ, напомня ДПА.

Министерството на националната отбрана на Турция следи отблизо инициативата, която повиши напрежението в Черно море. „Проблемът е търговските кораби да могат безопасно да достигнат до турските проливи в условията на сблъсъци, няма проблем с преминаването на корабите през проливите, веднъж стигнали там“, заявиха източници от министерството, цитирани от НТВ.

Преди това доставките на зърно се извършваха съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м. г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите. Срокът на действието на сделката, който бе удължаван два пъти преди това, изтече на 17 юли, а Москва обяви, че няма да подновява участието си в споразумението.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани