Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ковачевски: Днес е денят, в който лъжата свършва и ще се разбере кой е за ЕС и кой е за блокиране на пътя на държавата към ЕС

[post-views]
Ковачевски в Брюксел: Френското предложение за РСМ е неприемливо в този вариант

„Днес е денят, в който лъжата свършва и ще се разбере кой е за ЕС и кой е за блокиране на пътя на държавата към ЕС. Докато аз съм министър-председател, правителството ще работи за интегрирането на страната в ЕС, защото гражданите го заслужават”, каза в обръщението си на отбелязването на деня на Армията на Република Северна Македония премиерът на страната Димитър Ковачевски.

„Държавата е над всичко. За да имаме силна, суверенна, сигурна държава за нас и нашите поколения, трябва да останем непоколебими и ангажирани да инвестираме във всеки социален сегмент в страната, включително отбраната. Интеграцията в европейските структури е на първо място сред приоритетите. Пред нас е реализацията на още една стратегическа цел – членство в Европейския съюз. Като министър-председател си поставям ясни цели и мерки и с решимостта, която имаме,  на правителството, ръководено от СДСМ заедно с коалиционните партньори, винаги е показвало, ще продължим да взимаме смели решения. Никой няма право да бяга от решения и задължения за реализирането на демократична, социално справедлива и икономически силна Северна Македония. Фокусът трябва да бъде върху по-доброто утре, а не върху политическите кариери”, отбеляза той.

Ковачевски посочи увеличените средства за оборудване и модернизация на армията на страната, като тази година бюджетът за отбрана е 1,85% от БВП и е по-висок от бюджета за 2022 г. с 24,45 на сто.

„Продължаваме с динамиката на увеличение, като през 2024 г. ще реализираме това, което поехме като задължение средствата за отбрана да бъдат 2% от БВП”, посочи Ковачевски.

На отбелязването на годишнината от създаването на армията на Северна Македония присъстваха и президентът на страната Стево Пендаровски, министърът на отбраната Славянка Петровска и голяма част от правителството.

Министърът на отбраната Славянка Петровска посочи, че това е денят, в който се отбелязва в паметта и славата „на първия партизански батальон „Мирче Ацев,” който е създаден точно преди 80 години на този ден в склоновете на Славей планина”. По думите й това е „първият символ и обявяване на македонската държавност, която след това е утвърдена от Първото заседание на АСНОМ”.

„Членството в НАТО е може би най-голямото признание, което можем да отдадем на около 200 войници, създали батальона „Мирче Ацев”, но и на всички герои, дали живота си в защита на свободата през Втората световна война в битката с фашизма, заедно с много партизани от цяла Европа и съюзнически армии. Показахме, че сме достойни като нация, като държава и като армия да вървим рамо до рамо към най-силния политически съюз на днешния ден. Показахме, че техните ценности са и наши, и че сме достойни наследници на тяхната саможертва и идеалите, за които са се борили, като свобода и солидарност”,  каза Петровска.

Президентът на Северна  Македония Стево Пендаровски награди с медал 13 военнослужещи за участие в хуманитарни или мироопазващи операции извън територията на страната,  с орден за храброст бяха наградени 60 военнослужещи, участвали в ликвидирането на последиците от катастрофалното земетресение в Република Турция.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани