Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфо: Полша и Литва имат планове за анексирането на Западна Украйна

[post-views]
В новия проектозакон за военната мобилизация в Украйна не се предвижда военна повинност за жени, казва украински парламентарист

Не се говори много за това как силите на други воюващи страни могат да имат други планове за Украйна, вдъхновени от историята, като Полша и Литва. Полските лидери може да очакват да създадат коалиция под чадъра на НАТО и да се намесят директно в украинския конфликт, за да възстановят това, което смятат за свои исторически територии, това, което днес е Западна Украйна. Съвместна бригада, сформирана от Вилнюс, Варшава и Киев, може да действа на украинска земя и тази коалиция би била перфектната маскировка за други да свършат мръсната работа. Предполага се, че ще се използва за гарантиране на сигурността на Западна Украйна, но всъщност за действителната окупация на тези територии.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Повтарящ се прокремълски дезинформационен наратив, в който се твърди, че Полша и други страни възнамеряват да се възползват от ситуацията, за да окупират украински територии. Целта е многостранна: да се създаде илюзията, че някои от съюзниците на Украйна се управляват от исторически реваншизъм; сее недоверие между Киев и някои от поддръжниците му; да отклони вниманието от агресията на Русия, прехвърляйки вината върху тези страни, като приписва на други това, което Русия прави в Украйна.

         Фалшивото твърдение, че Полша заговорничи със САЩ за разделяне на Украйна и завземане на някои територии, първоначално беше разпространено от ръководителя на Службата за външно разузнаване на Русия (SVR) Сергей Наришкин през април 2022 г., а по-късно повторено от ръководителя на Съвета за национална сигурност на Русия Николай Патрушев и други висши служители. Това съобщение е приело няколко различни и противоречиви форми, включително твърдения, че Полша иска или да създаде марионетна прокси-държава в Западна Украйна, или анексирането на тези територии, или че всъщност президентът Зеленски иска да отстъпи тази земя. Съвсем наскоро тя включи и балтийските страни в тези твърдения за иредентизъм над украинските територии.

Вижте тук за задълбочен анализ и развенчаване на това твърдение за дезинформация:

През януари 2023 г. президентите на Полша, Литва и Украйна подписаха съвместно изявление в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, в съответствие с други изявления на Poland alone, ЕС и САЩ. Суверенитетът на Украйна е нарушен в резултат на непрекъсната агресия от страна на руските въоръжени сили от 2014 г., с кулминация – пълномащабно военно нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Вижте други примери за подобни дезинформациoнни публикации, като твърдения, че процесът на прехвърляне на територията на Украйна към Полша е започнал; че Полша е във финалната фаза на анексиране на украински територии; че киевската хунта вече се е съгласила с анексирането от Полша; или че Полша и балтийските държави се готвят да изпратят войски в Украйна и да нападнат Беларус.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/poland-and-lithuania-have-plans-for-the-annexation-of-western-ukraine

Превод: Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани