Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нужни са усилия за противодействие на дезинформацията

[post-views]
Велизар Шаламанов: Да се съхрани екипът на Тодор Тагарев

По думите на Велизар Шаламанов основният проблем на България е подценяването на руската разузнавателна заплаха

Необходими са много сериозни усилия в противодействие на дезинформацията и пропагандата. Това каза бившият министър на отбраната и експерт по сигурност Велизар Шаламанов по Радио „Фокус”. По думите му основният проблем на България е подценяването на руската разузнавателна заплаха и информационната война срещу българската политическа система и българското общество.

„Точно този вид когнитивна война, кибервойна, информационна война ще бъде основният инструмент на Русия за създаване на проблеми в България. България има проблеми с руското влияние и със заплахи от страна на руските служби, ако е вярна информацията, че поради тази причина НСО поема охраната над български политически лидери”, допълни Шаламанов. 

Той коментира и случая с тримата арестувани за шпионаж българи във Великобритания. „Този сигнал е към българските служби. Това, което е много притеснително за мен, е, че образът на България се представя около този случай в много негативен план, като ненадеждна страна и това ще повлияе на нашето позициониране в свободния свят”, смята бившият военен министър.

Според Велизар Шаламанов има сиви зони по отношение на морското право, наблюдението и пълната ситуационна осведоменост за състоянието в акваторията на Черно море. „Това се очаква да бъде компенсирано с добри воля и комуникация, но руската страна действа точно обратно – с агресия и създаване на неопределеност. Русия ще продължи да експлоатира тази линия на поведение, което трябва да бъде сигнал ние да търсим асиметрично решение в контекста на членството ни в НАТО и Европейския съюз”, заяви експертът по сигурност. 

По думите му българското правителство, МВнР и МО трябва да реализират мерките, които вече са обявили, а именно: „Активиране на морския център за координация в сферата на сигурността с участието на Румъния, Турция и други страни от НАТО и с покана и към украински офицери за връзка, които да споделят своя информация за по-пълна ситуационна осведоменост; нарастване на батальонната бойна група до бригадна; по-бързо установяване на многонационалния дивизионен щаб и съвместно командване начело с Румъния на Силите за специални операции, за които говори министърът на отбраната Тодор Тагарев още на срещата във Вилнюс; по-тясна интеграция на тези многонационални структури с многонационалната дивизия и корпус в Румъния и оттам – в структурата на силите и в командната структура на НАТО; развитие на сътрудничеството в сферата на противовъздушната отбрана”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани