Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предполагаеми севернокорейски хакери са предприели кибератака срещу съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, съобщи Сеул

[post-views]
Руски хакери са провели повече от 300 кибератаки срещу Украйна от началото на 2023 г.

Предполагаеми севернокорейски хакери са предприели кибератака срещу съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, които се провеждат следващата седмица, но не са получили достъп до класифицирана информация, съобщи южнокорейската полиция, цитирана от Ройтерс.

Утре силите на Сеул и Вашингтон ще започнат 11-дневните летни учения „Фрийдъм гардиън“, за да подобрят способността си да реагират на ядрени и ракетни заплахи от страна на Северна Корея.

Пхенян се противопоставя на подобни учения, заявявайки, че те са подготовка за нашествие на негова територия.

Смята се, че хакерите са свързани със севернокорейска групировка, която изследователите наричат „Кимсуки“. Те са предприели кибератаката чрез имейли до южнокорейски служители, работещи в центъра за симулация на военни учения на Южна Корея и САЩ, се казва в изявление на полицейската агенция на провинция Кьонги. „Беше потвърдено, че не е открадната информация, свързана с военни цели“, се подчертава в изявлението.

Северна Корея вече е отричала да е свързана с кибератаките.

Според изследователите хакерите от Кимсуки отдавна използват имейли, за да подмамят мишените да им дадат пароли или да кликнат върху прикачени файлове и връзки, които зареждат зловреден софтуер. Южнокорейската полиция и американските военни са установили при съвместно разследване, че айпи адресът, използван при опита за хакерска атака, съвпада с този, идентифициран при хакерска атака през 2014 г. срещу южнокорейския ядрен оператор.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани