Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинци, живеещи в България, отбелязват Деня на независимостта си с изкачване на Черни връх

[post-views]
Тази събота: „Заедно за по-чиста Витоша“

Инициатива на украинци, които живеят в България. Днес те ще се качат на Черни връх в навечерието на Деня на независимостта на Украйна, който се отбелязва на 24 август.

На 24 август украинците ще отбележат своя Национален празник – Денят на независимостта. Преди 32 години Киев официално излиза от състава на Съветския съюз. През 1991 година Върховната рада на тогавашната Украинска съветска социалистическа република приема декларация за независимост, което поставя началото на съвременната украинска държава. В навечерието на Националния си празник семейства с деца от Украйна, които живеят в София, намерили спасение в България след началото на руската инвазия, ще се съберат, за да се качат заедно на Черни връх, каза за Българското национално радио Анастасия Продански.

Ще се качим на Черни връх, ще попеем песни, ще поиграем игри. Така ще отбележим Деня на независимостта. Ние решихме така, защото Витоша за България, за София, е много е много знакова, много важна. И за нас е много важно да изпратим послание за всички украинци, за всички войници, че ние сме тук, продължаваме да изучаваме украински традиции и просто искаме да подкрепим нашите сънародници в Украйна и да им изпратим тези снимки и видеа, и нашите послания.

На 24 август, когато Украйна празнува своята независимост, се навършва и година и половина от инвазията на Русия в Украйна.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани