Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски разгледа изтребители Ф-16 в нидерландската военна база в Айндховен

[post-views]
Зеленски разгледа изтребители Ф-16 в нидерландската военна база в Айндховен

Нидерландия и Дания обещаха да доставят Ф-16 на Украйна, когато бъдат изпълнени условията за трансфера им

При посещението си в Нидерландия президентът на Украйна Володимир Зеленски разгледа самолети Ф-16, за които страната му отдавна настоява пред западните съюзници. Междувременно Москва съобщи за поредните свалени дронове в Белгородска област.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски обеща суров военен отговор след вчерашната руска ракетна атака в центъра на северния украински град Чернигов.

Зеленски, който вчера посети Швеция, днес пристигна в Нидерландия.

Визитата се се осъществява два дни, след като САЩ дадоха зелена светлина на Нидерландия и Дания да предоставят американски самолети Ф-16 на Украйна. По-рано от Киев съобщиха, че украински пилоти вече са започнали обучение на такива изтребители.

В нидерландска военновъздушна база в Айндховен украинският президент  разгледа разгледа изтребители Ф-16, като беше придружаван от нидерландския премиер в оставка Марк Рюте.

Нидерландия и Дания ще доставят изтребители Ф-16 на Украйна, заяви Рюте. Доставката на неуточнен на този етап брой самолети ще бъде извършена, когато условията за трансфера бъдат изпълнени, заяви още той след срещата си с украинския президент.

Рюте освен това заяви, че обучението на военни за работа с Ф-16 ще започне скоро след следващия месец. Той подчерта, че от ключово значение за доставката на Ф-16 е пилотите да бъдат добре обучени и инфраструктурата да бъде подготвена.

Премиерът припомни, че Нидерландия разполага с 42 изтребителя  Ф-16, но на този етап не може да уточни колко ще прехвърли на Украйна. Зеленски от своя страна заяви, че споразумение относно броя на самолетите Ф-16, които ще бъдат предоставени, ще има след като украински пилоти и инженерите бъдат обучени да работят с тях.

Нидерландия преминава от Ф-16 към модерните американски машини Ф-35, припомня Ройтерс. Агенцията допълва, че от 42-те самолета Ф-16, за които спомена Рюте, 24 са оперативни, а останалите 18 са обявени за продан.

Дания също днес потвърди, че заедно с Нидерландия ще достави изтребители Ф-16 на Украйна, когато бъдат изпълнени съответните условия. Потвърждението бе направено в изявление на датското министерство на външните работи. 

„Съгласихме се да прехвърлим Ф-16 на Украйна и на украинските военновъздушни сили в тясно сътрудничество със САЩ и с други партньори, когато условията за подобен трансфер бъдат изпълнени“, се казва в текста на изявлението.

„Условията включват, но не се свеждат само до, успешната селекция, тестване и обучение на украински персонал, който да работи с Ф-16, както и необходимите разрешения, инфраструктура и логистика“, се подчертава в текста.

Зеленски приветства решението на Нидерландия и на Дания като историческо, предаде АФП: „Става дума за нов етап към засилване на украинския въздушен щит“, подчерта той по време на визитата си в базата в Айндховен.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че украински дронове са били свалени над Белгородска област. Руската противовъздушна отбрана е осуетила атаката и е унищожила два дрона.

В отделно изявление областният управител на Белгородска област Вячеслав Гладков каза, че 12 въздушни цели са били свалени при приближаването им към град Белгород.

А в. „Вашингтон пост“ пише днес, че шансовете на Украйна да си върне значими територии постепенно намаляват и лятното контранастъпление, с което бяха свързвани големи очаквания, не дава резултати.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани