Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Учени създадоха хуманоиден робот – пилот на самолет

[post-views]
Роботи ще помагат на полицията в Сан Франциско

Изследователи от Корейския институт за напреднали науки и технологии (KAIST) са създали хуманоиден робот, наречен Pibot, който може да пилотира самолет – без да се налага да се правят големи промени в пилотската кабина.

Роботът с очи на буболечка, който е висок малко повече от метър и половина, може да държи управлението и да поддържа височина дори в най-тежки условия, съобщава „Евронюс“. Външни камери гарантират, че роботът може да следи редица жизненоважни статистически данни в самолета.

Вместо да прелиства разпечатано ръководство, Pibot може просто да запомня документацията, използвайки големи езикови модели.

Според създателите си дори може да реагира на извънредни ситуации по-бързо от човешки пилот.

Лоши навици

Вместо да построят дистанционно управляван дрон, изследователите работят със съществуващите контролни уреди.

„Pibot е хуманоиден робот, който може да управлява самолет точно като човешки пилот, като манипулира всички единични контролни уреди в пилотската кабина, която е предназначена за хора“, казва Дейвид Шим, доцент по електроинженерство в KAIST.

„Хората могат да управляват много самолети, но те имат тези навици, които са вградени в тях“, добави той. „Така че, когато се опитват да се пренасочат към различни самолети, те трябва да преминат през друга квалификация“.

За щастие, казват създателите му, Pibot може да се адаптира към новата среда в пилотската кабина чрез пословичното натискане на един бутон.

„С пилотиращия робот, ако преподаваме индивидуална конфигурация на самолета, тогава можете да управлявате самолета, като просто щракнете върху конкретния модел“, обяснява Шим.

Изследователите са работили с чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT, за да разработят начини роботът да поглъща и осмисля наръчниците за пилотиране.

Що се отнася до това къде би могъл да се използва, екипът предполага, че той може да бъде внедрен в екстремни среди, които не са подходящи за хора.

Тъй като е разработен по договор с южнокорейското министерство на отбраната, Шин очаква Pibot да бъде използван във воененната сфера не по-рано от 2026 г.

Досега екипът е извършвал само симулации, но води преговори с Airbus за използване на Pibot за тестови полети с новоразработения електрически самолет.

С други думи, хуманоидът е готов да поеме отговорността в случай, че нещо се обърка.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани