Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австралия ще закупи американски ракети „Томахоук“, за да увеличи способността си за нанасяне на удари с голям обсег

[post-views]
Русия ще разработи военен отговор на плановете на САЩ за разполагане на ракети с голям обсег в Германия

Австралия ще отдели 1,3 милиарда австралийски долара (833 милиона щатски долара), за да повиши способността си за нанасяне на удари с голям обсег и днес финализира сделката да закупи повече от 200 крилати ракети „Томахоук“ от САЩ, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е част от широкообхватна реорганизация на отбраната на страната.

Австралия ще бъде само една от трите държави, които ще разполагат с ракети „Томахоук“ наред със САЩ и Великобритания, каза министърът на отбраната Ричард Марлс.

„Ние инвестираме в способностите, необходими на отбранителните ни сили, за да държим нашите противници в страх и по-далече от бреговете ни и да бъдат австралийците в безопасност в сложния и несигурен свят, в който живеем днес“, каза в изявление Марлс.

С корабната модификация на ракетите, произведени от „Ар Ти Екс корпорейшън“ (RTX Corporation), ще бъдат снабдени разрушителите от клас „Хобарт“ на Кралския австралийски флот, добави той.

Държавният департамент на САЩ одобри през март продажбата на американски крилати ракети „Томахоук“, които имат обсег от 1500 километра, но без да посочва, че по това време е бил подписан договор или разговорите са приключили.

Австралия твърди, че трябва да модернизира отбранителните си сили, тъй като Китай предприема най-голямото увеличаване на войските си в района от края на Втората световна война насам.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани