Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пхенян отново ще опита да изстреля сателит, Япония и Южна Корея призоваха за отмяна на пуска

[post-views]
Северна Корея изстреля две крилати ракети, заяви Сеул

Северна Корея се готви да изстреля сателит в следващите дни и е информирала за това съседите си. За това съобщиха от японското правителство като призоваха Пхенян да отмени пуска, съвпадащ с голямото съвместно военно учение на САЩ и Южна Корея в региона.

След като предупреди, че поредните военни маневри на Сеул и Вашингтон могат да предизвикат „термоядрена война“, Пхенян обяви, че ще направи нов опит да изтреля сателит.

Японският премиер потвърди, че е информиран за севернокорейските планове и инструктира правителството да събере информация за случая и да работи в тясно сътрудничество с Вашингтон и Сеул. Към призива на Токио за отмяна на изстрелването се присъедини и южнокорейското министерство на обединението.

В отделно изявление японската брегова охрана предупреди, че в следващите 10 дни се очаква изстрелване на салетитна ракета в три опасни зони – Жълто море, Източнокитайско море и край бреговете на Филипините.

Припомняме, че предишният опит на Пхенян да изстреля военен сателит за наблюдение, в края на май, завърши с неуспех. Тогава ракетата-носител се разби в морето малко след излитането си, а като причина за привала севернокорейците посочиха технически проблеми.

Най-ново

Единична публикация

Избрани