Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лула да Силва каза, че страните от БРИКС работят за прекратяването на войната в Украйна

[post-views]
Нова латиноамериканска инициатива – Бразилия и Аржентина въвеждат еднинна валута

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че страните от БРИКС работят за прекратяването на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Лула каза на срещата на БРИКС в Йоханесбург, че все повече държави, сред които и тези от обединението, са ангажирани с поддържането на пряк контакт с Москва и Киев.

„Готови сме да се присъединим към усилия, които ефективно могат да допринесат за бързото спиране на огъня и за установяването на справедлив и траен мир“, посочи бразилският президент.

„Войната в Украйна подчертава ограниченията на Съвета за сигурност на ООН“, каза още той.

Лула изрази отново позицията на Бразилия за „защита на суверенитета, териториалната цялост“ и принципите на ООН.

Лидерите на БРИКС обсъдиха въпроса как да превърнат клуба, в който влизат пет страни (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), в глобална сила, способна да оспори господстващото положение на Запада на международната сцена, отбелязва Ройтерс.

Президентът Лула застъпи идеята страните от БРИКС да използват обща валута в търговските трансакции, което според него ще намали икономическата им уязвимост.

„Създаването на обща валута, използвана при търговия и инвестиции между страните от БРИКС, увеличава възможностите ни за разплащане и намалява нашата уязвимост“, изтъкна бразилският президент.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани