Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

[post-views]
Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена тук, информацията идва от украинската национална телевизия.

От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем, че БТР-ите са описани като дронове, които „с нищо не са помогнали на Украйна“.

„100 БЪЛГАРСКИ БТР СА ВЗРИВЕНИ ОТ РУСКИ ДРОНОВЕ КАЗА УКРАЙНА!!

ТАЗИ СУТРИН Е СТАНАЛА АТАКАТА!

100-ТЕ БЪЛРГАРСКИ ДРОНОВЕ СА ВЗРИВЕНИ И НЕ ПОМОГНАХА С НИЩО НА УКРАЙНА!

ТОВА ПРЕДАДЕ УКРАИНСКАТА НАЦИНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ!“, пише в сайта suprotiva.eu (без редакторска намеса – б.р.). Използваната снимка пък е с логото на в. „Сега“.

Според написаното, става въпрос за БТР-ите, които парламентарната комисия по отбрана в България одобри на 19 юли 2023 г. да бъдат предоставени на Украйна, а два дни по-късно решението бе подкрепено и от Народното събрание със 148 гласа “за”, 52 “против” и нито един “въздържал се”. 

ТВЪРДЕНИЕ: 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна

Предоставянето на бронираната техника, която не се използва от МВР, е било договорено при посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България през миналия месец.

Едва на 4 август 2023 г. Министерският съвет одобри проект на Споразумение между Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това означава, че няма как българските БТР-и да са били взривени в Украйна на 28 юли, тъй като те още не са били изпратени.

Вчера, 22 август, пък стана ясно, че тепърва трябва да бъде сключено споразумение между МВР на България и Министерството на отбраната на Украйна. Очаква се машините да бъдат предадени на Киев през есента – това стана ясно в рамките на визита на българския министър на отбраната Тодор Тагарев в Украйна.

Проверка в сайта на Украинската национална телевизия също показва, че няма никаква информация за взривяването на 100 български БТР-а нито на 28 юли 2023 г, нито преди или след това. Подобна информация няма и в други украински медии.

Проверката ни показва, че Въоръжените сили на Украйна също не съобщават в официалния си канал в Телеграм, използван от украински и чужди медии за информация за развитието на бойните действия, за взривени български БТР-и.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна на 28 юли, е НЕВЯРНО. Няма как подобно нещо да се е случило с българските БТР-и, тъй като те все още не са били изпратени на украинската страна. Министерският съвет на България одобри изпращането им едва на 4 август. Вчера, 22 август, стана ясно, че машините още не са предадени на Киев заради липса на споразумение между МВР на България и МО на Украйна.

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани