Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция и Гърция остават в капана на пожарите – високите температури създават нови опасности

[post-views]
Турция и Гърция остават в капана на пожарите – високите температури създават нови опасности

Южните ни съседи – Турция и Гърция, остават в капана на пожарите. Огненият ад принуди правителстват да вземат извънредни мерки, а в Атина премиерът Кириякос Мицотакис свика депутати и лидери на политически партии на спешна среща.

Макар и бавно ситуацията в Гърция се успокоява и особено в районите, където вятърът вече не е толкова силен, съобщиха от местната противопожарна служба.

Обстановката край Александруполис остава усложнена, а борбата с огъня продължава и в района на река Еврос, като броят на откритите в близост овъглени тела достигна 28. В областта пожарите са погълнали площ от 380 хил. декара.

Междувременно нов пожар наложи евакуацията на няколко селища край столицата Атина. Особено тежко е положението във Фили, област Атика, като заради високите температури е в сила предупреждение за опасност от пожари и в Южна, и в Северна Гърция.

Огнената стихия създава проблеми и в Турция, където четирима души пострадаха в района на Чанаккале. В подкрепа на пожарникарите за мобилизирани сили на спешна помощ и националната спасителна служба, както и самолети, хеликоптери и плавателни съдове.

Евакуриани са над 10 селища по северозападното турско крайбрежие, а още вчера движението на кораби през Дарданелите беше временно спряно заради пожарите.

В момента няма пряка опасност пожарите у съседите ни да засегнат България, а проблеми има не е само на Балканите. В Тенерифе едва овладяха огъня, а две седмици след опустошителното бедствие на хавайския остров Мауи в неизвестност остават 1100 души. Пожарът там беше най-сериозният на територията на САЩ за последния век, като досега е потвърдена смъртта на 115 души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани