Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Киев ликува, а Кремъл мълчи след новината за смъртта на Пригожин

[post-views]
Киев ликува, а Кремъл мълчи след новината за смъртта на Пригожин

Украйна няма никакво отношение към смъртта на Евгений Пригожин. Със сигурност не сме замесени в случая, заяви президентът Володимир Зеленски и допълни, че „всички знаем кой е отговорен“. Междувременно от Кремъл продължават да мълчат по случая, а по-рано от Росавиация потвърдиха, че името на собственика на ЧВК „Вагнер“ фигурира в списъка с пътниците на катастрофиралия в Тверска област частен самолет. В ход е разследване на причините за инцидента.

Всички 10 души на борда на разбилия се край село Куженкино, на 170 км. от Твер, Частен самолет Ембреър-135 са загинали, съобщиха руските власти. В списъка с имената на пътниците личат тези на собственика на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин и неговата дясна ръка – военният командир на паравоенната групировка Дмитрий Уткин.

Телеграм канали, приближени до „Вагнер“ потвърдиха смъртта на ръководителите на организацията, на чиято сграда пък според снимки, разпространени в социалните мрежи, снощи светна кръст като мълчалива реакция на новината. Пригожин загина от ръката на „предатели на Русия“, посочват още въпросните канали.

Припомняме, че след проваления опит за преврат на 23 срещу 24 юни Евгений Пригожин изчезна от публичното пространство, а беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че го е прибрал на своя територия след като е убедил руския си колега Владимир Путин да не „ликвидира“ метежника. Едва в началото на тази седмица собственикът на „Вагнер“ пусна видеообръщение от Африка, откъдето по думите му се работи на пълни обороти.

Случайно или не новината за смъртта на Пригожин дойде само часове след официалното уволнение на командира на руските ВВС – Сергей Суровикин. Още през юни генералът беше обвинен, че подкрепя бунта на „Вагнер“ и оттогава не се е повявал публично.

Един терорист по-малко, това е добре за нас. Така коментираха новината представители на украинското правителство. При всички положения това означава повече нестабилност в Москва и това е поредното доказателство, че Русия се превръща в провалена държава, управлявана от терорист, който се страхува от собствените си хора, категорични са в Киев.

Според представители на западните разузнавания, ако има атака срещу Пригожин, зад нея най-вроятно стои руското ФСБ, известно с безусловната си лоялност към Путин. Ситуацията в момента засилва позициите на военния министър Сергей Шойгу и началника на генералния щаб Валери Герасимов, които лидерът на „Вагнер“ открито ненавиждаше и остро критикуваше, подчертават от британските служби.

Все още не знаем какво точно е причинило инцидента, но случаят повдига основателни съмнения, коментират от френското правителство и припомнят, че Пригожин е човекът, който „вършеше мръсната работа на Путин“ и оставя след себе си масови гробове. По-рано пък американският президент Джо Байдън заяви, че е не изненадан от случилото се, като изтъкна, че в Русия много малко неща се случват без държавният глава да стои зад тях.

Най-ново

Единична публикация

Избрани