Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прокуратурата прекрати разследването, започнало по снимки, за които се твърди, че са от спалнята на Бойко Борисов

[post-views]
Прокурори, магистрати и разследващи на протест заради атентата срещу Гешев

Прокуратурата прекрати разследването, започнало по снимки, за които се твърди, че са от спалнята на Бойко Борисов. Това съобщиха от прокуратурата.

Става дума за разследването, придобило популярност като „кюлчетата“, което започна след серия снимки.

В рамките на досъдебното производство са назначени и изготвени седем компютърно-технически експертизи на 17  файла – 16 снимки и един видеоматериал, както и една допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза.

Изготвените експертизи сочат, че приобщените по делото файлове със снимки и видеозапис представляват резултат от използвано техническо средство, но въпреки че са изчерпани способите на доказване, предвидени в НПК, не е възможно да се установи категорично дали отразяват обективната действителност. Това е така, защото това не са оригиналните файлове, а техническото средство, с което са направени, не е установено.

По делото са събрани доказателства за това, че снимките са подправени. Експертизите установяват подправка в метаданните им и констатират несъответствия в изображенията, които обосновават предположение за манипулиране. Това поставя под съмнение истинността на направените копия на снимковия материал. (Пример – файл MG_7777.JPG – съдържа дата на заснемане 25.09.2017 г.,  а метаданните са били променени с дата 22.07.2024 г., която все още не е била настъпила към момента на публикуването на снимката – 17.06.2020 г.)

Допълнителната разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза е изследвала и видеофайла. От изследването се потвърждават констатациите на предходната експертиза. От файла са премахнати част от характеристиките и лична информация, в това число са заличени датата на създаване и модела на използваното устройство.

Установява се единствено, че е използван мобилен телефон „Apple“. Резолюцията на видео файла е една от най-ниските възможни, при което не се отразяват частни индивидуални белези на обекти, заснети на средна и далечна дистанция. Ниското качество на изследваните кадри, заснети при лоши светлинни условия, при движение на камерата, с ниска резолюция и приложена компресия не позволяват идентифициране на заснетото отражение на лицето, което прави записа.

От СГП са изготвени и изпратени пет Европейски заповеди за разследване до Германия, Франция, Австрия, Испания и Белгия във връзка с изследвания снимков и видеоматериал, на които са изобразени банкноти в евро, както и жълти предмети, наподобяващи златни кюлчета. В рамките на разследването от СГП са събрани множество сведения от различни държавни институции – министерства, Българска народна банка, Агенция „Митници“.

Не е възможно да бъде доказано по несъмнен начин дали банкнотите с номинал 500 евро, златни кюлчета и пистолет действително са се намирали на изобразеното на снимките място. Не може да бъде доказано и дали пачките с банкноти с номинал 500 евро съдържат и други банкноти, освен тази, която се вижда най-отгоре, колко на брой са и на каква обща стойност.

Според отговора на Централната банка на Франция една от тези банкноти със серия и номер U09014849096 не съществува, което допълнително разколебава извода за достоверност на снимките. От това се стига до извода, че обективно е възможно да са били извършени манипулации на направените снимки, включващи добавяне на нови детайли, изменение на съществуващи или изтриване на такива. В отговорите от националните банки на Германия и Испания се посочва, че не са в състояние да установят дали посочените на снимките банкноти са в обращение или същите са изтеглени.

За банкнота, която според серийния й номер би трябвало да е пусната в обращение от Централната банка на Австрия, прокуратурата във Виена е поискала допълнителна информация. Наблюдаващият прокурор е предоставил на австрийската прокуратура всички данни и факти, въз основа на които е образувано и се води разследването – публикувани в медиите снимки и видеофайл, за които са изнесени твърдения, че са от дома на бившия премиер, на които се виждат предмети, отговарящи на обективните белези на евробанкноти и кюлчета с благороден метал.

От страна на австрийската прокуратура е изпратен отговор, че Европейската заповед за разследване не може да бъде изпълнена, тъй като деянията, за които у нас се води разследването, в Австрия не съставляват престъпление, нито административно нарушение.

При детайлното изследване на изображенията са установени редица несъответствия – липса на водни знаци на изображения на банкнотите с номинал от 500 евро; несъответствие в цвета на холограмните знаци на изображения на банкноти; разлика в оцветяването на номиналната стойност на изображения на банкнотите при наличното осветление; наличие на размити петна по части от изображенията на банкнотите; физическото разположение на използвания ластик; разлика в структурата на две или повече изображения на банкноти, намиращи се на една снимка (много добра резолюция на банкнота, на която се вижда серийният номер и размазани букви и цифри на банкноти, на които не се виждат серийни номера).

На някои снимки ластиците, използвани за стягане на банкнотите, са в неестествена позиция, а на други снимки – изобщо липсват.

От постъпилата от Белгия информация за предметите, с обективни признаци на кюлчета от благороден метал, не е възможно да се проследи и установи по несъмнен начин дали същите са били внесени или изнесени през границата на България, нито дали и от кого евентуално са били предмет на покупко-продажба у нас.

Въпреки че са извършени всички възможни действия по разследването, не може да бъде доказано по несъмнен начин на коя дата и от кого са били заснети снимките и видеозаписа. Датите, съдържащи се в метаданните на някои от файловете, не могат да се приемат за достоверни, предвид назначените и изготвените по делото експертизи.

Отделно от това липсва и информация за лицата, които са посещавали имота изобщо, защото охраната от НСО не е имала задължение и не е записвала данните на посетителите.

В хода на досъдебното производство са разпитани служители на НСО, озеленител, както и лицата, отговарящи за хигиенно-битовите нужди на имота, обитаван от тогавашния премиер. Разпитани са лица, спрямо които са отправени твърдения, че са правили лични подаръци на тогавашния министър-председател. Те са отрекли да са посещавали имота и/или да са правили подаръци.

Бойко Борисов е разпитан като свидетел. Той е посочил, че никога не е държал пари, златни кюлчета и други ценни вещи в нощно шкафче. Заявил е също така, че не знае кой и кога може да е правил снимки и видеозапис, а относно негови изявления пред медиите, че снимките може да са направени от една „прекрасна госпожа“, заявява, че се е пошегувал, провокиран от журналистически публикации, според които снимките са направени от жена.

Невъзможно е установяването на това кой е изпратил файловете със снимките и видеозаписа до различни медии, тъй като те са изпращани от безплатни електронни адреси в „Guerrilla Mail“, които съществуват до 60 минути. За изпращането на мейлите е използвана публично достъпна свободна Wi-Fi мрежа, намираща се в близост до НДК и поддържана от Столична община.

Изводът от всички дотук, според прокуратурата е, че двете деяния, за които се води досъдебното производство, не съставляват престъпления.

По делото не се съдържат доказателства, нито дори достатъчно данни, за да се разследва престъпление, свързано с естеството на наблюдаващите се на снимките и видеозаписа вещи (евробанкноти, златни кюлчета и пистолет), нито за престъпление, свързано с произхода на тези вещи или режима на тяхното държане – например вещно укривателство, пране на пари, присвояване, подкуп или друго корупционно престъпление или държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително.

Заради всичко това прокуратурата прекратява досъдебното производство. Апелативната прокуратура може да направи проверка по случая.

Разследването по снимките започна през лятото на 2020 година. Тогава бяха публикувани снимки и записи, за които се твърди, че са заснети в имот, обитаван от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани