Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея изглежда е изстреляла космическа ракета, съобщиха южноакорейските военни

[post-views]
Северна Корея е изстреляла балистична ракета към морето в източна посока, съобщиха южнокорейските въоръжени сили

Северна Корея изстреля обект, който изглежда е космическа ракета, съобщиха южнокорейските военни, цитирани от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е втори такъв опит на Пхенян тази година след провал през май.

След изстрелването малко преди 4 ч. сутринта местно време (19 ч. по Гринуич) в Япония се задейства системата за предупреждение, която призова жителите на най-южната префектура Окинава да се скрият.

Около 20 минути след предупреждението японското правителство съобщи, че ракетата е прелетяла, насочвайки се към Тихия океан, и отмени тревогата за извънредна ситуация.

Главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно определи изстрелването като заплаха за регионалната сигурност и заяви, че Токио ще отправи протест пред Северна Корея.

Американски висш представител, пожелал анонимност, потвърди, че американските военни са знаели за изстрелването, но отказа да съобщи подробности.

Преди два дни Северна Корея обяви, че между 24 и 31 август ще изстреля сателит. Пхенян заяви преди време, че се нуждае от военен разузнавателен сателит, за да засили наблюдението върху военните дейности на САЩ.

Опитът на Северна Корея да изстреля космическата ракета „Чолима-1“ на 31 май се провали, като ракетата носител и нейният товар паднаха в морето.

Държавните медии обявиха, че неуспехът се дължи на проблем с двигателя на втората степен на ракетата и на нестабилност на горивото.

За момента не е ясно дали при втория опит Северна Корея е използвала „Чолима-1“ или нова система.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани