Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветът за сигурност на ООН, но без Китай и Русия, осъди убийствата на цивилни от военната хунта в Мианма

[post-views]
Хунтата в Мианма демонстрира сила по повод 75-ата годишнина от независимостта на страната

Страните членки на Съвета за сигурност на ООН, но без Китай и Русия, осъдиха „безпощадното насилие“ и убийствата на цивилни в Мианма и призоваха за пореден път военната хунта да спре нападенията, да освободи свалената от власт ръководителка на страната Аун Сан Су Чжи и да зачита човешките права, предаде Асошиейтед прес.

13 от 15-те страни членки на Съвета за сигурност подкрепиха декларация, в която се отбелязва „недостастъчният напредък“ по прилагането на първата в историята резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Мианма.

Текстът бе подкрепен от 12 държави. Три гласуваха с „въздържал се“ – Китай и Русия, които имат отношения с военната хунта, свалила избраното гражданско правителство на Су Чжи през февруари 2021 г., както и Индия, чийто двугодишен мандат на непостоянен член изтича.

Декларацията беше прочетена от постоянния представител на Великобритания при ООН Джеймс Кариуки в присъствието на дипломати от другите държави членки, след като Съветът за сигурност изслуша на закрито заседание доклад от координатора на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс за посещението му в Мианма и от помощник-генералния секретар на ООН генерал Халед Хиари за работата за намиране на изход от кризата там.

В становището се повтарят исканията в резолюцията на Съвета за сигурност от декември 2022 г., които все още не са изпълнени, а именно: незабавното освобождаване на „произволно задържаните“ затворници, включително на свалената лидерка Аун Сан Су Чжи и бившия президент на страната Вин Минт, възстановяване на демократичните институции, зачитане на човешките права и „демократичната воля на народа“ и спазване на върховенството на закона.

Декларацията призовава също за пълно изпълнение на плана на десетчленната Асоция на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН), с който управниците в Мианма се съгласиха през април 2021 г., но оттогава направиха малко по прилагането му. Този план изисква незабавно прекратяване на насилието и диалог между всички страни в конфликта с посредничеството на пратеник на АСЕАН, който трябва да посети Мианма и да се срещне поотделно с участниците в диалога.

Пратеници на АСЕАН вече посетиха Мианма, но не им беше разрешено да се видят с Аун Сан Су Чжи, отбелязва АП.

В декларацията пише, че над 18 милиона души в Мианма се нуждаят от хуманитарна помощ вследствие на действията на военната хунта; 15 милиона от тях не се хранят редовно и достатъчно, а два милиона са прогонени от родните им места.

Съветът за сигурност на ООН изрази и продължаващото си безпокойство за тежкото положение на близо един милион мюсюлмани рохинги, които избягаха от будистка Мианма в ислямска Бангладеш и други страни след репресиите на армията в северния щат Ракхайн през август 2017 г. Той настоя Мианмар да се занимае с основните причини за кризата и да възстанови правата на рохингите. На всички представители на това малцинство е отказано гражданство на Мианма, като свободата им на пътуване е ограничена.

На заседанието на Съвета за сигурност бе обсъден и докладът за този месец на независимия разследващ екип към ООН, според който военните престъпления на армията в Мианма и асоциираните към нея милиции стават все по-чести и все по-нагли.

Органът към ООН, създаден през 2018 г. от Съвета за правата на човека в Женева и наречен Независим разследващ механизъм за Мианма, обяви, че е открил сериозни доказателства в рамките на годината между юни 2022 и юни 2023 г. за безразборни и несъразмерни обстрели на цивилни, масови екзекуции на хора, задържани по време на военни операции, и широкомащабно опожаряване на цивилни домове и сгради.

„Нашите доказателства сочат драстично покачване на броя на военните престъпления и на престъпленията срещу човечеството в тази страна, като са налице мащабни и систематични нападения срещу цивилни. Подготвяме досиета, които може да бъдат използвани в съда, за да бъдат подведени под отговорност конкретни извършители“, заяви Никълъс Кумджиян, ръководителят на независимия разследващ орган на ООН.

Постоянният представител на САЩ при ООН Линда Томас-Грийнфийлд се позова на доклада в изказването си, че „трябва да се сложи край на потресаващите жестокости на режима“.

Акредитираният представител на Мианма в ООН Киав Мьо Тън, който представлява сваленото правителство на Аун Сан Су Чжи, призова Съвета за сигурност да приеме резолюция, която да забрани доставката на оръжия и реактивно гориво, както и финансовите потоци към военната хунта в Мианма.

Вчера САЩ наложиха санкции на двама души и три организации, уличени в участие в доставката и разпространението на реактивно гориво за армията на Мианма, която все по-често нанася въздушни удари по продемократичните сили в страната, убива или прогонва от родните им места цивилни, отбелязва АП.

Новите наказателни мерки, наложени от американското министерство на финансите, засягат  Чжин Фю Вин и Зав Мин Тън, както и три фирми, базирани в Сингапур – „Шуун Енерджи“, „ПЕЯ“ и „Пи И Ай Енерджи“. Санкциите целят да се пресече достъпът на военната хунта в Мианма до източници на реактивно гориво. Блокирани са всички активи на санкционираните лица и компании, които са на територията на САЩ или над които американски граждани имат правомощия. Също така по силата на наложените санкции се забраняват всякакви трансакции от американски граждани или на територията на САЩ, от които санкционираните субекти може да извлекат полза.

Изявлението на министерството на финансите на САЩ гласи, че военните в Мианма все повече разчитат на „агресивни въздушни удари“ за репресиране на цивилни. Бяха припомнени две скорошни бомбардировки в административната област Сикайн през април и юни тази година, при които загинаха най-малко 90 души. В изявлението се казва още, че над 3900 цивилни са убити от хунтата след военния преврат през февруари 2021 г.

„С разширяването на обсега на нашите санкции, които засягат още един критичен сектор за военния режим на Мианма, имаме възможност да лишим този режим от ресурсите, които му позволяват да репресира гражданите“, заяви заместник-министърът на финансите на САЩ за тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

Вчерашните санкции бяха поредните от серията наказателни мерки, наложени от Съединените щати във връзка с военния преврат в Мианма. През юни министерството на финансите на САЩ въведе санкции срещу министерството на отбраната на Мианма и на две държавни банки в страната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани