Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфо: Зърновозите са използвани за саботажи и терористични актове

[post-views]
Дезинфо: Зърновозите са използвани за саботажи и терористични актове

Лъжливата новина гласи:

Дезинфо: Зърновозите са използвани за саботажи и терористични актове
Снимка: ukrinform.ua

Владимир Путин разкри как Западът „безсрамно“ се възползва от „зърнената сделка“. Чрез шофиране на превозвачи на зърно напред и назад беше възможно да се извърши разузнаване на водната зона директно „на водата“. От тях беше възможно да се изстрелват надводни и подводни дронове, както и да се организира радиоконтрол за саботаж и терористични актове (като последната атака срещу Кримския мост).

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Прокремълски дезинформационен разказ за Черноморската инициатива за зърно (BSGI), който се опитва да обвини Украйна и нейните западни партньори за експлоатацията на зърнени коридори за военни цели и оправдава решението на Кремъл да спре участието си в BSGI. Това твърдение беше направено в контекста на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Няма никакви доказателства в подкрепа на твърдението, че Зърнената сделка е била използвана от САЩ/Запада за доставка на оръжия в Украйна или за разузнаване, изстрелване на всякакъв вид дронове и изобщо за военни цели. Тези твърдения са в съответствие с по-широка прокремълска дезинформационна кампания, която има за цел да обвини западните страни за глобална продоволствена криза, създадена от Русия като част от нейната неоправдана пълномащабна инвазия в Украйна.

Всъщност руската инвазия в Украйна дестабилизира световните пазари на храни и повишава цените на храните поради увеличените разходи за производство, транспорт и застраховка на товари. Русия също така е унищожила значителни украински хранителни запаси, производство, както и преработвателни и транспортни мощности в райони, окупирани в Украйна. Освен това руските заплахи за морския транспорт в Черно море намалиха капацитета за износ от свободна Украйна.

Вижте и нашите отчети за скорошните руски твърдения за дезинформация до края на юли 2023 г. тук: https://euvsdisinfo.eu/sweet-talk-and-pressure-on-africa/

и тук: https://euvsdisinfo.eu/only-one-to-blame/, както и нашето развенчаване (на линка: https://euvsdisinfo.eu/what-he-said-and-what-it-really-means-vol-4-importance-of-uninterrupted-food-supply/),  на статията на Путин на срещата на върха Русия-Африка.

Погледнете други примери за подобни разкази за дезинформация, за да сте запознати с истината.

Следните твърдения са АБСОЛЮТНИ ЛЪЖИ, които имат за цел да създадат грешни внушения:

Лъжата: Сделката за зърно е била използвана за доставка на оръжия в Украйна

А сега вижте нашето изобличаване:

https://euvsdisinfo.eu/report/grain-deal-was-used-to-deliver-weapons-to-ukraine

Лъжата: Украйна, САЩ и НАТО са злоупотребявали със зърнения коридор, открит в рамките на Черноморската инициатива за зърно за саботаж и терористични цели.

На линка ви разкриваме истината:

https://euvsdisinfo.eu/report/ukraine-us-nato-abuse-grain-corridor-for-terrorist-purposes?hash=skFc9hxcVepC1krBT5xd6d2iXBcWrbQ0hlN5YWlgWrRyuovJy8ZAmZYZtWw9qFW2Rc18BernlHACcz2rug9YIURWzCeWFC8k9R6OGSYz2TitTRjEO5iKDZ7eyr8bwtb8Yfjl3eoBZi4z2ZidIySBaz0M8QAfjiHdmnhLStQ72qqCXAFBWTQo

Поредната лъжа е, че повечето зърнени храни на BSGI са изпратени в Европа, а не в Африка, или че Украйна е използвала зърнени коридори за удар с дрон срещу руски кораби. Тук се запознайте с истината:

https://euvsdisinfo.eu/report/ukraine-used-grain-corridors-for-drone-strike-on-russian-ships

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/grain-carriers-were-used-for-sabotage-and-terrorist-acts

Превод: Ива Сапунджиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани