Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Бончо Бонев: При нас има длъжности без аналог в Българската армия

[post-views]
Полковник Бончо Бонев: При нас има длъжности без аналог в Българската армия

Подкрепям иновативно мислещите военнослужещи, казва началникът на Националния военен учебен комплекс (НВУК) „Чаралица”

Полковник Бончо Бонев: При нас има длъжности без аналог в Българската армия
Полковник Бончо Бонев

Участвал е в 4 мисии

Полковник Бонев е участвал в 4 мисии и операции извън страната – през 2006 г. в Ирак, през 2010 и 2011 г.  в Кабул, Афганистан, и през 2016 г. в Босна и Херцеговина. „Определено първата мисия ми беше най-трудна. Бях командир на рота. Отговорността е смазваща! Но най-голямото ми удовлетворение беше, когато мисията приключи и кацнахме в България – всички подчинени военнослужещи бяха живи и здрави, без никакви наранявания. Това беше върхът! Мечтата на всеки командир”, казва офицерът.

Роден е в Казанлък. Завършва ВHВАУ „Г. Димитров” през 1993 г. със специалност „Земна артилерия, ПТУРС и ТР” и ВА „Г. С. Раковски” през 2010 г. Военната си кариера започва като командир на разчет през 1993 г. във в.ф. 22310 – Самоков. За периода 1994 г.–2007 г. натрупва практически опит и професионални знания на различни длъжности в гарнизоните Карлово, Казанлък и Плевен.

В НВУК „Чаралица” служи от 2012 г. и досега, като от 2019 г. до 2023 г. е заместник-началник, а от 30 юли 2023 г. прие длъжността „Началник на НВУК „Чаралица” от полк. Веселин Василев. Владее английски език. За дългогодишната си достойна и отговорна служба многократно е награждаван. Женен, с 2 деца.

Хобито ми е свързано с компютърна техника – създаване и поддръжка на Linux базирана сървърна архитектура, споделя полковник Бонев. И допълва, че заниманията с компютърни технологии – като работа и като хоби, е основната причина, поради която е останал в НВУК „Чаралица”, където се опитва да предаде опита си на своите колеги.

– Г-н полковник, какви бяха първите задачи, които се заехте да решавате, след като наскоро встъпихте в длъжност началник на НВУК „Чаралица”?

– Моята първа задача е да продължа изградените през годините традиции в изпълнението на мисията на НВУК, която е пряко свързана с непрекъснато повишаване на своите възможности по осигуряването на индивидуалната, колективната и съвместната подготовка на формирования и щабове от Въоръжените сили с използване на симулационни системи, както и осигуряване на провеждането на многонационални учения, конференции, работни срещи и други мероприятия, на които България е домакин. Това е пряко свързано както с непрекъснат процес по подобряване на инфраструктурата на комплекса, така и с поддържането и развитието на симулационните системи, с които разполагаме с цел да осигуряваме все по-висококачествена „услуга”.

– Какви основни курсове, подготовки и учения планирате до края на годината?

– До края на годината имаме планирани задачи по осигуряването на командно-щабни учения с формирования на Сухопътните войски и ВВС, които са залегнали в плана за дейността на комплекса. Също така подпомагаме със специалисти по симулациите и участието на СВ в многонационално учение през есента. Освен рутинните мероприятия в ежедневната дейност на комплекса се стремим да въвеждаме и новости в обучението с използването на симулации. Като пример мога да дам предстоящото участие на специалисти от комплекса през тази година в ежегодното експериментално учение CWIX 23, по време на което съвместно със тренировъчния център на НАТО ще бъде тествано дистанционно обучение със симулация на НАТО – услуга в единна мрежова среда. Това не е революционен нов метод за обучение, а метод, който например бизнесът използва от години, доказал се като изключително ефективен и гъвкав и най вече – икономически по-изгоден. Наред с това планирам да бъдат проведени опреснителни курсове на военнослужещи – специалисти по симулационните системи през есенно-зимния период.

– Планирате ли изнесени обучения със симулационните системи във военните формирования и по полигоните в страната?

– Нашата дейност включва осигуряване на конструктивната симулация JCATS за обучение на щабове и контингенти, определени за изпълнение на мисии извън страната, не само тук, в района на комплекса, но и сме в състояние да осигурим и мобилен вариант на симулацията и специалисти в пункта за дислокация на обучаваното формирование. Също така осигуряваме полеви тактически учения на местността с използване на полева инструментална симулационна система DITS, която дава възможност на ръководителя на обучаваното формирование в реално време да наблюдава и коригира своите подчинени в изпълнението на поставената им задача. И не на последно място – предоставяме възможност за обучение на най-малките структурни единици – отделение, взвод, рота с виртуален симулатор VBS, осигурен от наш мобилен екип, и техника в пункта за дислокация на обучаваното формирование. В центъра за симулационни системи подкрепям иновативно мислещите военнослужещи, които например се стремят от наличните ресурси: софтуер, хардуер и инфраструктура, да извличат максимума. В тази връзка подкрепям всяко предложение, което след извършване на тестове и оценка за ефективността му се въвежда в работния процес или не се въвежда.

– Извършва ли се периодично обновяване и ъпгрейдване на симулационните системи?

– Към момента специално за констативната симулация JCATS имаме договор за поддръжка от разстояние до септември 2026 г. На базата на този договор получавам всяка една нова версия, която излиза ежегодно. В същото време, ако срещнем трудности, получаваме поддръжка от разстояние и водим постоянна комуникация. За системата DITS планираме през следващия месец да бъде извършена годишна профилактика и обновяване на софтуера по действащ договор за извънгаранционна поддръжка.

– Може ли резултатите от ученията с използването на системата DITS да служат на командирите за оценка на труда и изявите на военнослужещите?

– Определено – да. Това е смисълът на тази система. Когато се провежда учение, командирът на обучаваното формирование в реално време получава информация за действията на неговите подчинени. Той в реално време ги вижда на местността, всъщност – на екрана на симулацията, и получава обратна връзка. Същевременно може да бъде направен запис, който да се използва на по-късен етап от командира за провеждане на разбор с по-детайлни изводи и препоръки. Почти от две години вече е активен договор за извънгаранционна поддръжка на системата DITS, при което се прави годишна профилактика и се възстановяват повредени части. В по общ план – в Съвместното командване на силите е в ход разработването на визия за развитие и преодоляване на дефицита от симулационни способности в Българската армия.

– В кадрово отношение имате ли достатъчно нови попълнения? Как се борите с некомплекта и текучеството на кадри?

– Хората са най ценният ресурс! Всеки един добре подготвен специалист е изключително важен за комплекса! Проблемът с некомплекта и текучеството на личния състав не подминава и нас. Отчитайки спецификата на нашата работа, се оказва, че периодът за изграждане на един добър специалист по симулационни системи е изключително дълъг. Моят стремеж е да осигуря условия за приемственост. Опитът, натрупан през годините, да бъде споделян с новите колеги, което неминуемо да води към повишаване на качеството на „продукта”, който осигуряваме. В НВУК „Чаралица” има много длъжности, които нямат аналог в цялата Българска армия – например военнослужещ, който работи по изграждането на база данни за симулационната система. Има и периоди, когато все пак има текучество. Когато съответният специалист изяви желание да се премести в друго формирование или пък идва време да се пенсионира, то успяваме по някакъв начин да организираме нещата така, че да работят съвместно старият специалист и младият, за да може този опит да се предаде. Това ни е една от най-важните задачи. Ключовата дума е приемственост, която да осигурим.

– Преди около година-две битовият корпус на НВУК беше изцяло реновиран…

– …Да, така е. Хотелската част на комплекса предлага прекрасни условия за настаняване на участниците в учения, провеждани в района на комплекса, също така и за провеждане на конференции, сборове и други мероприятия не само на национално, но дори и на международно ниво.

– Успявате ли да го поддържате добре?

– Стремим се не само да го поддържаме, но и да подобряваме условията за престой. В ход са няколко проекта, като някои от по-важните са извършване на капитален ремонт на водопреносната мрежа, по доизграждане на соларна система за подгряване на вода за битови нужди и др. Има и много още допълнителни неща. Вече обръщаме внимание и на детайлите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани