Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Западните служби за смъртта на Пригожин: Умишлена експлозия на борда е свалила самолета

[post-views]
Западните служби за смъртта на Пригожин: Умишлена експлозия на борда е свалила самолета

Умишлена експлозия на борда е причинила катастрофата на частния самолет Ембреър-135, където се смята, че е бил собственикът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин. Това посочват представители на американското разузнаване, като отхвърлят предварителните твърдения, че летателният апарат е свален с ракета земя-въздух. Кремъл пък определи кати „пълна лъжа“ твърденията на Запада, че Пригожин е убит по заповед на Москва.

След анализ на ситуацията американското разузнаване смята, че става дума за покушение срещу Пригожин, като случаят се вписва много добре в „дългата история на Владимир Путин да елиминира критиците си“. Докладите, че самолетът е свален от ракета земя-въздух са неточни, заяви говорителят на Пентагона ген. Пат Райдър, без да коментира дали службите отдават катастрофата на бомба или друг атентат.

На свой ред от британското министерство на отбраната заявиха, че все още няма категорични доказателства, че шефът на наемниците от „Вагнер“ Евгений Пригожин е бил на борда на самолета, който се разби в сряда, но е „много вероятно“ той наистина да е мъртъв.

Припомняме, че по-рано руските власти потвърдиха, че името на Пригожин фигурира в списъка с пътниците на разбилия се в Тверска област самолет. Според манифеста на борда е бил още военният командир на групировката Дмитрий Уткин, както и други високопоставени лица от редиците на „Вагнер“. Все още не се знае какво са правили на едно място толкова много важни за организацията хора, които обикновено са особено стриктни с мерките за сигурност, нито каква е била целта на пътуването им от Москва до Санкт Петербург, посочват световните медии.

На фона на засилващите се спекулации, че именно той е поръчал убийството на Пригожин, ден след инцидента руският президент Владимир Путин наруши мълчанието си, като поднесе съболезнования на близките на загиналите и подчерта, че лидерът на „Вагнер“ в бил талантлив човек, който обаче е допуснал някои „сериозни грешки“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани