Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ предупредиха, че серията от военни преврати в африканския регион Сахел ще попречи на борбата с тероризма

[post-views]
Русия обвинява САЩ, че не издават визи и ограничават движението на руските дипломати в ООН

САЩ предупредиха, че серията от военни преврати в африканския регион Сахел ще попречи на борбата с тероризма и поискаха от афганистанските талибани да откажат да предоставят убежище на терористични групировки като „Ал Каида“ и „Ислямска държава“, предаде Асошиейтед прес.

Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, че Вашингтон следи внимателно терористичните заплахи в Африка и продължава да предоставя на африканските си партньори „изключително важна помощ за унищожаването“ на клоновете на „Ислямска държава“ и „Ал Каида“.

Дългоочакваната среща на Съвета за борба с тероризма се състоя дни след като бе оповестено, че ръководителят на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин и негови високопоставени сътрудници са загинали в самолетна катастрофа край Москва. Инцидентът е станал малко след завръщането им от Африка.

Наемници на „Вагнер“ действат в Мали и Буркина Фасо, които са изправени пред нарастващи терористични заплахи, отбелязва АП.

На пресконференция след заседанието Томас-Грийнфийлд бе запитана какво трябва да направи Западът, за да стабилизира ситуацията в африканските страни, в които действа „Вагнер“, с оглед на смъртта на Пригожин и последвалата несигурност около бъдещите мисии на руската наемническа компания в региона.

Тя не коментира информацията за Пригожин, но заяви: „Позицията ни относно „Вагнер“ е добре известна. Техните действия в Африка са дестабилизиращи и ние сме насърчавали страните на континента да осъдят присъствието и действия им“.

Заместник-постоянният представител на Русия в ООН Мария Заболоцка от своя страна обвини Запад за „намесата му в делата на суверенни развиващи се страни“ и заяви, че това е изиграло  „разрушителна роля“ за подхранването и нарастването на тероризма, допълва АП.

Заболоцка каза, че Западът разграбва природните ресурси на тези страни и осигурява слабо развитие на икономиките им.

Тя допълни, че чуждестранните войски, водени от САЩ, са били в Афганистан повече от 20 години „под претекст за борба с терористите“, но са си тръгнали, без да победят „Ал Каида“, оставяйки след себе си огромно количество оръжия и военно оборудване. „В резултат на това западните оръжия, които бяха внесени в страната, за да се води борба с тероризма, се оказаха… в ръцете на самите терористи“, каза Заболоцка, цитирана от АП.

По думите ѝ „Ислямска държава“ се е появила в Африка в резултат на подкрепеното от НАТО въстание в Либия от 2011 г., с което бе свален и убит Муамар Кадафи, а страната потъна в хаос.

В доклад на ООН, разпространен на 14 август, се посочва, че „Ислямска държава“ все още разполага с между 5000 и 7000 членове в Сирия и Ирак и че в момента нейните бойци представляват най-сериозната терористична заплаха в Афганистан, пише още АП.

Експертите, които наблюдават санкциите срещу ислямистката групировка, допълват, че през първата половина на тази година опасността от „Ислямска държава“ остава висока.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани