Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и Иран увериха, че военното им сътрудничество няма да бъде засегнато от геополитическия натиск

[post-views]
САЩ наложиха санкции на ирански компании, свързани с производството на дронове за Русия

Русия и Иран увериха днес, че военното им сътрудничество няма да бъде засегнато от геополитическия натиск от страна на Запада начело със Съединените щати, предаде Ройтерс.

Военното сътрудничество на Русия с Иран няма да бъде засегнато от геополитическия натиск, каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. Той заяви това, след като се появиха съобщения, че Вашингтон е поискал от Техеран да престане да продава дронове на Москва, отбелязва Ройтерс.

„Опитите на нашите врагове да политизират това сътрудничество… не спират. Ние отчитаме това, но съвместната ни работа с Техеран не е засегната по никакъв начин. Няма никакви промени и сътрудничеството с Иран ще продължи. Ние сме независими държави и не се поддаваме на диктата на САЩ и техните сателити“, каза Рябков, цитиран от РИА Новости.

Междувременно говорителят на иранското министерство на отбраната Реза Талаей-Ник заяви, че страната му не е отменила нито една сделка за доставка на дронове под натиска на Запада.

„Нито една от трансакциите, които имаме … с други държави, като Русия, не е отменена“, каза Талаей-Ник. Той добави, че няколко „западни и европейски страни“, които не назова, се интересуват от придобиването на ирански дронове.

По-рано този месец в. „Файненшъл таймс“ писа, че САЩ оказват натиск върху Иран да прекрати продажбата на въоръжени дронове на Русия, които тя използва във войната си срещу Украйна.

Русия започна да използва произведени в Иран безпилотни летателни апарати „Шахед“ за атаки срещу Украйна още миналата година.

Т. нар. дронове камикадзе не се нуждаят от площадка за излитане и се взривяват при удар.

Иран призна, че е изпращал безпилотни самолети на Русия, но заяви, че те са били изпратени преди началото на нейната пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Москва от своя страна отрича руската армия да използва ирански дронове в Украйна.

През юни представител на Белия дом каза, че Иран е изпратил няколкостотин безпилотни летателни апарата на Русия от август миналата година, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани