Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязахме 77 години от създаването на Гранични войски

[post-views]
Отбелязахме  77 години от създаването на Гранични войски

Отбелязахме 77 години от създаването на Гранични войски
Отбелязахме 77 години от създаването на Гранични войски

Ветераните граничари от клуб „Генерал-лейтенат Йонко Панов”, дружество „Старши лейтенант Младен Калеев” от Столичната организация на СОСЗР и представители на форума „Граничарите на България” отново се събраха на 27 август пред Паметника на незнайния воин в София. Този път, за да отбележат 77 години от създаването на Гранични войски. Венецът бе поднесен от бившия командващ Гранични войски полковник от запаса Георги Димитров и доскорошния директор на Главна дирекция „Гранична полиция“ в МВР главен комисар Росица Димитрова. Цветя имаше от всички участници в празничната проява.

Отбелязахме  77 години от създаването на Гранични войски

Граничните войски на България бяха създадени със закон на 27 август 1946 г., за да отговорят на създадената след Втората световна война излючително сложна, трудна и динамична обстановка в страната и на държавната граница, посочи полковник от запаса Павел Станев, главен секретар на СОСЗР и председател на клуб „Граничари“ в столицата. Той приветства участниците в паметното събитие от името на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. В продължение на повече от 50 години (1946 – 1997 г.) Граничните войски организираха и осъществяваха  най-качествената и ефективна защита на държавната граница, посочи полк. Станев. Защото през този период на границата, продължи той, имаше държавен ред, а военнослужещите граничари – офицери, сержанти и войници с висока подготовка охраняваха  границата с чест и достойнство. В периода от 1962-1972 г., когато Граничните войски бяха прехвърлено от МВР в МО, те са наситени с ново и модерно въоръжение, бойна, свързочна, инженерна и химическа техника. В охраната на границата се използвани качествени и ефективни инженерно-технически съоръжения, пътища, вишки и заграждения. В историята завинаги остават  да блестят мъжеството и героизма на граничарите по билото на Беласица, на Римския мост, Доспатската операция, Сарабурун, островите на р. Марица и др., в бой с бандитски групи, каза още полк. Станев.

Имената на героите граничари през втората половина на 20 век се помнят от поколения българи: Вергил Ваклинов, Младен Калеев, Асен Илиев, Георги Пирдопски, Георги Стоименов, Стоил Косовски, Иван Миладинов, Илия Русев, Дончо Ганев, Таньо Енчев и десетки други. Техните паметници непрекъснато се обновяват по инициатива на крайграничното население, бивши и настоящи граничари от СОСЗР и форума „Граничарите на България”. Ние ветераните от Гранични войски, подчерта полк. Станев, възприехме с уважение промяната на празника от 27 август на 22 декември. Това е още един прекрасен повод за отбелязване на славните събития от историята на България. Загиналите граничари бяха почетени с едноминутно мълчание и свеждане на съюзните знамена.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани