Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нобелистката Светлана Алексиевич идва на „Аполония 2023”

[post-views]
Нобелистката Светлана Алексиевич идва на „Аполония 2023”

Срещата й с читателите ще е на 2 септември в Художествената галерия на Созопол

Беларуската писателка и журналист Светлана Алексиевич, по  майка-украинка, носителка на Нобелова награда за литература, е сред гостите на 39-ите Празници на изкуствата „Аполония” в Созопол (28 август–5 септември). Срещата с читателите й ще е на 2 септември в Художествената галерия на Созопол. Алексиевич за първи път ще срещне читателите си у нас. Тази година световноизвестната писателка навърши 75 години, а  преди 10 години излезе и книгата ѝ „Време second hand”, история за разпада на Съветския съюз, на съветския и постсъветския човек.

Преди десетилетия, с  пари назаем, журналистката Алексиевич купува ролков магнитофон и тръгва из Съветския съюз. Записва жените фронтовачки, децата на Великата отечествена война, както руснаците наричат Втората световна, пострадалите от ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г., момчетата, които се бият в Афганистан и оцеляват, майките на загиналите. Ражда се литературният жанр на човешките гласове, превърнат в книги. Така през 1983 г. първо излиза „Войната не е с лице на жена”. Следват  „Последните свидетели”, „Цинковите момчета”, „Чернобилска молитва” – все свидетелства на хората, много преживели в съветското и постсъветското пространство. 

Определят Алексиевич като първия журналист нобелист за литература. Наричат я „археоложка на комунизма” и „морална памет на сриналата се съветска империя”. А книгите й са за травмите от всяка война, идеологията и способността или невъзможността ни да живеем без нея, за жертвите и палачите, които сменят своите места, за децата в този хаос… Бащата на писателката, селски учител, комунист, а през войната – механик във ВВС, заръчал в гроба да поставят партийния му билет. Смятал комунистическата идея за прекрасна, която Сталин развалил…

Според Светлана Алексиевич Путинова Русия е наранена и унизена империя, а такива държави са способни на страшни действия. Преследват писателката в Русия, преследват я в Беларус и тя заминава в Германия. Но сега тя ще е сред нас и имаме шанса да я чуем лично на 2 септември в Созопол.

Самият фестивал съдържа богата програма по думите на директора на фондация „Аполония” Маргарита Димитрова: над 50 събития с повече от 400 участници. За първи път има галаконцерт оперетата – Музикалният театър „Стефан Македонски”. В програмата на фестивала са супергрупата „Фондацията”, групите „Сигнал” и Б.Т.Р., Мария Илиева, а за децата – група „Бон-Бон”. От Северна Македония гостува флейтистът Страшо Тенков, представят се български документални и игрални филми. Тази година в Созопол пристига писателят Стефан Цанев, който със съпругата си Доротея Тончева ще чете стихове на премиерата на книгата си „Небесна гледна точка”. А носителят на наградата „Букър” Георги Господинов има майсторски клас и разговор с читатели. Цигуларят Минчо Минчев също има своя майсторски клас. Гостува и фолклорният  танцов театър „Найден Киров” от Русе. Ще се играе пиесата „Великденско вино” на Константин Илиев с участието на Владимир Пенев. Изложби и концерти, срещи с творци – за всичко в програмата на 39-ия фестивал информира уебсайтът apollonia.bg.

Големият взрив на „Опенхаймер”

Учен с глобална роля в съдбата на света – Опенхаймер, е и физикът, когото историята разжалва. Режисьорът Кристофър Нолан прави 12-ия си филм в мащаб, достоен за този на проекта за създаване на атомната бомба – „Манхатън”, под ръководството на Робърт Опенхаймер (3 г., 4000 души, $2 млрд.). Филмът е създаден с огромен замах, с цветни и черно-бели изображения и показва взрива без компютърни ефекти, като разравя пластовете на времето и историята.

„Опенхаймер” обаче е еднакво мащабен не само когато представя героя на войната, създал най-смъртоносното оръжие в света, но и психологическата драма на учения и на човека. Параноята, която Студената война създава за опасността от ядрена война, е спомен за едни поколения, но непозната за следващите. Така че филмът е и урок по история в дните на една нова война в Европа.

В основата на филма е документалната книга на Кай Бърд и Мартин Шъруин, наградена с „Пулицър”. Героите са реално съществували личности. И филмовото зрелище отговаря по мащаб на истинската история на гениалния физик Робърт Опенхаймер, на неговия свят и съдба, в която огънят на откритието изгаря и самия него. А играта на Килиън Мърфи е трудно да се определи професионално, освен с това, че наистина гори в ролята си. И въпреки че филмът е тричасов, минава на един дъх на екрана: заглавие, задължително за гледане. „Опенхаймер” се очертава и като най-силният филм на годината.

Започна най-старият кинофестивал, Венецианският

За 80-и път се открива най-старият в света филмов фестивал, този във Венеция, известен и като една от най-ефективните стартови площадки за претендентите за „Оскар”. Тази година той събира звездни имена като режисьорите Роман Полански, Уди Алън, Дейвид Финчър и София Копола. Ще видим нови продукции и на Майкъл Ман, Брадли Купър, Уел Андерсън, Люк Бесон, Агнешка Хоранд и др. Част от тях са в конкурсната програма и очакваме наградите „Златен лъв”. Извън конкурса са новите ленти на 89-годишния доайен Уди Алън – „Късмет” и на Полански – „Палас”. Програмата е богата и с много независими продукции. До 9 септември ще научим наградените заглавия. Председател на журито е Деймиън Шазел („Ла-ла-ленд”, „Вавилон”). Почит на Фридман ще бъде отдадена с прожекция на „Екзорсистът” по случай 50-годишнината на лентата.

Любопитно е, че участващият в конкурса „Клети създания” на Йоргос Лантимос, една от най-любопитните ленти на годината, съчетание от научна фантастика, сюрреалистичен романс и викторианска приказка за себеоткриването и израстването, ще открие началото на международния кино-литературен фестивал „Синелибри” у нас на 6 октомври. В главната роля е Ема Стоун.

НАКРАТКО

На 31 август от 21.00 ч. в Летния театър на Варна ще пее световноизвестната ни оперна прима Соня Йончева с хора и оркестъра на Варненската опера.

Танцовото шоу „Огънят на Анадола” ще разгорещи София и Варна с нова версия. Прочутият спектакъл на турския хореограф Мустафа Ердоган, наричан наследникът на Морис Бежар, гостува у нас на 9 декември в Двореца на спорта във Варна и на 10-и в зала 1 на НДК в София. Рекордите на танцьорите в това зрелище, записани в „Гинес”,  са с 241 стъпки в минута и с най-многобройна публика: 400 хиляди души на едно място…

ПРЕДСТОЯЩО

На 25.08 от 15.00 ч. в брифинг-залата на Военния клуб (ВК) в Стара Загора: състезание – познавателна игра „Аз обичам България” между ученици, студенти, военнослужещи, членове на ВПС и граждани.

На 25.08 от 9,00 ч. ВК в Белене: посещение на блатата на о. „Персин” – най-голямата влажна зона в България.

На 25.08 от 17,00 ч. ВК във Видин с клуб „Граничар” и СОСЗР отбелязват Празника на Гранични войски.

На 29.08 от 17,00 ч. в Информационно-културния център в Троян се отбелязва 146 години от епичните боеве на вр. Шипка, прожектират се  филмите „Опълченците на Шипка” и „Тридневната драма на Шипка през август 1877 г.”

На 30.08 от 9,00 ч. ВК в Белене организира велопоход до ЗМ „Кайкуша”.

На 30.08 от 9,00 ч. ВК в Ловеч излъчва по радио Ловеч месечно обзорно предаване на тема „Българската армия – история, настояще и бъдеще” с автор и водещ  Николай Василев.

На 30.08 от 10,00 ч. ВК в Казанлък представя  изложба на Детска Арт школа „Живопис” с творби, създадени по време на Детска лагер-школа – „Равда 2023”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани