Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мощни бури вилнеят в Южна Европа, обилни дъждове носят проблеми и по света

[post-views]
Мощни бури вилнеят в Южна Европа, обилни дъждове носят проблеми и по света

Мощни бури слагат край на горещата вълна в Южна Европа. Циклонът „Попеа“ идва от северните държави и носи със себе си дъжд и наводнения в Италия и Испания. Министерството на външните работи предупреди българските граждани за опасно време в Северна Италия. Силните ветрове край балеарския остров Майорка пък доведоха до сблъсък на круизен кораб и петролен танкер.

Силни вертове и проливни дъждове връхлетяха Средиземноморското крайбрежие на Испания. Лошото време се дължи на циклона „Попеа“, който предизвика сериозни наводнения и превърна основни пътни артерии в пълноводни реки.

За Балеарските острови, Каталуния и Валенсия беше обявен оранжев код за опасност, а каталунската столица Барселона отчете нов рекорд на валежите. На места паднаха над 100 литра на квадратен метър дъжд и то сред разгара на невиждана суша, коментират очевидци и посочват, че по чудо е спасен мъж, чийто автомобил е повлечен от водата и се оказал заклещен под мост.

Бурите засегнаха и Северна Италия, предимно Ломбардия, където още през уикенда беше съобщено за паднали дървета и повредени покриви.

Лошото време удари не само Европа, сериозни проблеми има и в дргуги части на света. Повече от 3 хил. души бяха евакуирани по спешност в северозападната китайска провнция Хунан след проливни дъждове и мащабни наводнения. Местните власти настояха да се вземат сериозни мерки срещу стихията, особено предвид предупрежденията, че тайфунът „Саола“ се движи през Южнокитайско море.

„Саола“ вече донесе силни дъждове в северната част на Филипините, но не достигна сушата, а се отправи към Южен Китай и Тайван. Над 2 хил. души са приютени в правителствени центрове за евакуация, съобщиха властите в Манила и допълниха, че е забранено движението на фериботи и товарни кораби между островите в северната част на страната.

Кални свлачища, предизвикани от дъждовете през уикенда, са отнели живора на поне 13 души в Таджикистан, предадоха световните агенции.

В САЩ пък тропическата буря Идалия увеличава скростта си и се очаква по-късно през седмицата тя да помете с цялата си мощ, вече като ураган, щата Флорида, както и съседна Куба.

Най-ново

Единична публикация

Избрани