Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масови протести и уволнение след среща на външните министри на Либия и Израел

[post-views]
Масови протести и уволнение след среща на външните министри на Либия и Израел

Непозволен контакт между външните ведомства в Либия и Израел предизвика масови протести и министерско уволнение в Триполи. Вълната от обществено недоволство доведе до остраняване от поста на либийския първи дипломат Наджла Мангуш.

Либийският премиер Абдулхамид Дбейба отстрани от поста ѝ министър на външните работи Наджла Мангуш, след като в публичното пространство се появи информация, че миналата седмица в Рим тя е разговаряла с израелския си колега Ели Коен. Това се е случило, въпреки че двете страни нямат дипломатически отношения, а Триполи подкрепя Палестина и не признава Израел.

В редица либийски градове избухнаха масови протести, а парламентът беше свикан по спешност, за да разгледа недопустимото според мнозина действие на министъра. Позицията на външното ведомство е, че искането за официален контакт е отклонено и в случая става дума за случайна среща в кулоарите на форум в Италия.

В ход е разследване за административно нарушение под ръководството на правосъдния министър, което ще определи вината на Мангуш и евентуалното ѝ възстановяване на длъжност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани