Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Незагасен фас или нарушение на правилата предизвика експлозия на бензиностанция в Румъния?

[post-views]
Незагасен фас или нарушение на правилата предизвика експлозия на бензиностанция в Румъния?

Незагасен фас или нарушение на правилата предизвика експлозия на бензиностанция в Румъния?
Снимка: ФБ

Продължава разследването на трагичния инцидент на бензиностанция в Румъния, като се смята, че пожарът се дължи на незагасена цигара. През уикенда в северната ни съседка беше съобщено за две експлозии, при които загинаха най-малко трима души. Близо 60 са ранените, а част от тях остават в критично състояние.

За две огромни експлозии на бензоностанция в град Креведия, близо до столицата Букурещ, съобщиха румънските медии в събота вечерта. При тях са загинали мъж и жена, които живеели в къща от другата страна на улицата. Повече от 3 хиляди души в радиус от около 750 метра бяха евакуирани по спешност, а ранените при инцидента са десетки, предимно пожарникари, които са се отзовали на сигнала след първата експлозия.

Смята се, че пожарът е възникнал заради небрежно хвърлен фас, докато се е осъществявало неправомерно прехвърляне на гориво от една цистерна в друга. Районът около мястото на инцидента остава отцепен, а полицейското присъствие е засилено.

По изрично настояване на премира румънската прокуратура започна мащабно разследване в сектора, след появилите се съобщения, че злополучната бензиностанция, собственост на сина на кмета на Креведия, е работила без необходимите лицензи. Пунктът е загубил разрешителното си за дейност през 2020 г. и още тогава властите са поискали затварянето му, посочват местните медии.

Прездентът Клаус Йоханис определи случилото се като покъртителна трагедия, а стотици румънци се стекоха в болниците в Букурещ, за да дарят кръв за пострадалите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани