Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Увеличава се броят на жертвите на войната, Украйна отбеляза сериозен напредък по южния фронт

[post-views]
Украинските военни твърдят, че руските войски са изтласкани от част от ключовия град Часов Яр

Увеличава се броят на жертвите на войната, Украйна отбеляза сериозен напредък по южния фронт
Снимка: ukrinform.ua

Драстично увеличение на броя на жертвите във войната в Украйна, отчитат последните доклади на американското разузнаване, цитирани от световните медии. Междувременно Киев отбелязва сериозен напредък по южния фронт, като силите му са навлезли още по-дълбоко в тила на руските части в района на превзетото вчера село Роботине, съобщиха от военното командване.

Всяка година на 29 август Украйна почита паметта на падналите си герои. В условията на война актът има още по-голямо символно значение, като в церемонията участва и президентът на страната Володимир Зеленски.

Точният брой на загиналите при бойните действия остава засекретен, но могат да се направят приблизителни оценки. Доклади на американското разузнаване и ООН показват драстично увеличение на жертвите на войната в Украйна, като става дума за около 70 хиляди убити войници и близо два пъти повече ранени. Загиналите цивилни пък са над 9 хиляди души само от украинска страна.

Генералният щаб на Украинската армия обаче изкара официалната си статистика за руските жертви от началото на войната на 24 февруари миналата година. Към днешна дата са ликвидирани близо 262 хил. руски военнослужещи, включително 530 души през последното денонощие, посочват местните медии. Наред с това са унищожени над 4400 вражески танкове, 8500 бронирани машини, 5400 артилерийски системи, както и стотици системи за ПВО, самолети, хеликоптери и други.

За последните 24 часа  украинската армия е нанесла общо 8 удара срщу райони на съсредоточаване на противника, коментират от Укринформ. Наред с това украинското контранастъпление по Запорожкия фронт продължава, като според анализаторите превземането на ключовото село Роботине показва, че киевските сили могат да пробият руските отбранителни линии по сухопътния маршрут към Крим.

По направление Бахмут Украинските сили консолидират завоюваните позиции и отразяват успешно опитите за атака срещу Авдеевка и Марийнка в Донецкия регион.

На свой ред руското командване настоява, че успява да удържи фланговете край Бахмут, където ситуацията според Кремъл се страбилизира. Междувременно жителите на Москва алармират, че се сблъскват с почти ежедневни украински атаки с дронове. Припомняме, че през последните седмици руската столица е чест обект на атаки, чийто ефект към момента са ограничени материални щети.

Не се страхуваме, коментират московчани, а украинският президент Зеленски заяви, че е напълно закономерно конфликтът да стигне и руска територия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани