Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Японският премиер обеща да продължи подкрепата за Украйна във войната с Русия

[post-views]
Японският премиер обеща да продължи подкрепата за Украйна във войната с Русия

Японският премиер обеща да продължи подкрепата за Украйна във войната с Русия
Фумио Кишида и Володимир Зеленски
Снимка: president.gov.ua

Премиерът на Япония Фумио Кишида заяви днес, че е казал на украинския президент Володимир Зеленски, че Япония ще продължи да подкрепя Киев, който от февруари 2022 г. се бори да отблъсне Русия от територията си, предаде японската агенция Киодо.

След телефонен разговор с президента Кишида каза пред репортери, че Зеленски е изразил благодарността си за помощта на Япония и е осъдил агресията на Русия. Кишида и Зеленски имаха планирана двустранна среща по време на срещата на НАТО през юли, но заради удължените дискусии тя не се състоя.

Днешният им разговор предшества срещата на високо равнище на Г-20 следващия месец в Индия, където Кишида планира да потвърди заедно с други лидери колко е важна помощта за Украйна, както и налагането на санкции срещу Русия. Очаква се Москва също да има свой представител на срещата.

По време на разговорите в кулоарите на срещата на Г-7 в Хирошима през май Кишида каза на Зеленски, че Япония ще предостави на страната му около 100 военни автомобила от своите запаси, както и малки камиони. Двамата обсъдиха и конференция, посветена на възстановяването на Украйна, която ще се състои в Япония в началото на следващата година.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани