Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфо: Западът показа своето империалистическо отношение към глобалния Юг на срещата в Джеда

[post-views]
Дезинфо: Западът показа своето империалистическо отношение към глобалния Юг на срещата в Джеда

Срещата в Джеда не е за мир. Много е странно да се проведе без Русия. Това е жалък опит на Запада да предаде своите нагласи на глобалния Юг. Това са две различни платформи. Украйна е инструмент за конфронтация между колективния Запад и Русия.

Опровержение

Това твърдение съчетава набор от повтарящи се дезинформационни наративи от прокремълски медии, насочени към омаловажаване на ролята на ЕС, САЩ и другите партньори на Украйна в търсенето на мирни начини за прекратяване на военните действия. То също така се стреми да развие настроения за антиколониализъм/антиамериканизъм и да предизвика опозиция срещу САЩ и европейските държави. Стреми се да отклони отговорността от незаконната въоръжена агресия на Русия и пълномащабното нахлуване в Украйна.

Участниците в срещата в Джеда, която продължи два дни и приключи на 6 август 2023 г., обсъдиха ключови принципи за мирно прекратяване на агресията на Русия. Повече от 40 страни от региона на Персийския залив, Азия и Латинска Америка, включително Китай, Индия, Съединените щати и европейски страни, но без Русия, взеха участие в разговорите, организирани от Саудитска Арабия.

Украинското правителство обяви, че участниците са се съгласили, че всеки мирен договор за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна трябва да се основава на зачитане на териториалната цялост на Украйна и Хартата на ООН.

Украинският президент Володимир Зеленски представи формулата за мир, която бе подкрепена от ЕС в началото на 2023 г. Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел каза на пресконференцията на срещата на върха ЕС-Украйна в Киев през февруари 2023 г.: „Както Украйна, така и ЕС споделят общата цел за прекратяване на тази война — въз основа на зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ето защо ние подкрепяме украинската инициатива Формула за мир и ще работим активно с Украйна по 10-те точки от мирния план. Ние също така подкрепяме идеята за среща на върха за формулата на мира, за да стартираме този план.

Текст на оригиналната публикация: https://euvsdisinfo.eu/report/the-west-showed-its-imperialist-attitude-toward-the-global-south-at-the-jeddah-meeting

Превод: Мария Петкова

Най-ново

Единична публикация

Избрани