Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Киев и Москва си размениха мащабни атаки, Русия се закани да воюва с всяка страна от НАТО

[post-views]
Русия съобщи, че Украйна е опитала да нападне руски кораб, охраняващ газопроводи в Черно море

Най-мащабното нападение с дронове на руска територия  от началото на войната беше проведено през изминалата нощ. Рано сутринта Москва отговори с най-голямата от месеци въздушна атака срещу украинската столица Киев, при която загинаха най-малко двама души.

Действията на Украйна няма да останат безнаказани, заявиха руските власти след като съобщиха за най-голямата атака на своя територия от началото на войната преди година и половина. Кремъл проучва подробно откъде е извършено нападението, за да изгради план за противодействие на бъдещи такива, посочват световните медии, позовавайки се на изявления от руските власти.

Офанзивата е проведена през нощта срещу общо шест руски региона, като от Руската армия съобщават за свалени дронове над Брянск, Калуга, Орел и Рязан. При  удар срещу летището в Псков, на стотици километри от военната зона, са повредени четири военно-транспортни самолета Ил-76. Местният губернатор отмени всички полети от и до местното летище, докато бъде направена оценка на нанесените щети.

Междувременно в отговор беше проведена най-мащабната от месеци руска атака срещу украинската столица Киев. Силите ни за ПВО са свалили всички 28 ракети и 15 дрона, с които Русия атакува територията ни, съобщи главнокомандващият Украинските ВС ген. Валерий Залужни, цитиран от местните медии. Двама цивилни са убити, а няколко сгради са ударени от отломките на свалени ракети, допълват местните власти.

По данни от военното командване нападението е започнало със залп от крилати ракети, изстреляни от Каспийско море, последвано от атака с дронове. Съобщава се и за ракети, изстреляни по посока Одеса, като на цялата територия на Украйна е обявена въздушна тревога.

На фона на интензивните взаимни атаки, се нагнети и гневната риторика между Киев и Москва, като бившият руски премиер Дмитрий Медведев заяви, че страната му има пълното право да воюва срещу която и да е страна от НАТО, позовавайки се на изказвания на украинския президент Володимир Зеленски, че всеки удар срещу руски цели в окупираните украински територии, сред които и Крим, е одобрен от Алианса.

Най-ново

Единична публикация

Избрани