Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Управляващите в Полша избраха членовете на комисия, която да разследва случаи на руско влияние

[post-views]
Полша иска спешно да купи американски дронове заради нарастващите страхове от Русия, съобщи представител на министерството на отбраната

Управляващите в Полша дадоха вчера зелена светлина за начало на работата на комисия, която да разследва случаи на руско влияние, предаде Франс прес.

Парламентарното мнозинство избра деветимата членове на въпросната комисия, а всички опозиционни фракции отказаха да излъчат свои кандидати за членове на комисията и да участват в гласуването, като окачествиха новия орган като незаконен и противоконституционен.

Засега все още не е известна точната дата, на която комисията ще започне да работи.

Законът за създаването на новия орган бе промулгиран от полския президент Анджей Дуда в началото на този месец, припомня Франс прес.

В законовия текст е предвидено, че комисията има правомощия да преценява дали даден човек, изпълнявал публична длъжност, е действал под руско влияние. Предвидена е и възможност за съдебно обжалване на решенията на комисията.

Идеята за създаването на комисията бе разкритикувана както в Полша, така и в чужбина.

Американският Държавен департамент например изрази притесненията си, че с този закон „може да бъде направена злоупотреба, изразяваща се в намеса в свободните и честни избори в Полша“, насрочени за 15 октомври.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани