Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфо: Европейските санкции ощетяват Африка, а не Русия

[post-views]
ДЕЗИНФО: В Украйна Западът се опитваше да проведе операция Барбароса 2.0

Санкциите ще имат нищожно влияние върху Русия, но сериозен ефект върху Африка. Беше сключено споразумение за доставка на зърнени храни в зоната на конфликт, но в крайна сметка тези доставки не стигнаха до континента. Едва 3% от стоката е пристигнала в Африка, въпреки че населението там е почти 2 милиарда души. По този начин санкциите сериозно навредиха на Африка.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Постоянно се повтаря, че санкциите на Европейския съюз не само, че не засягат руската икономика, но и всъщност са насочени към Африка. Истината е, че западните мерки наистина ощетяват руската икономика и то в дългосрочен план. Слуховете за разкошния град Санкт Петербург и добре организираната среща на върха Африка-Русия, които внушават икономическата неприкосновеност на Русия, по никакъв начин не доказват, че руската икономика не е засегната. Някои анализатори смятат, че руската устойчивост, не е нищо повече от фасада на Потьомкин – стабилност, която се дължи не на реална икономическа продуктивност, а изстискване и на последните жълти стотинки от държавата с цел продължаване на войната. Съществува подробен анализ от руската дезинформация, свързан със санкциите на ЕС. Твърдението, че тези мерки са насочени към Африка, е опит да се намали общественото неодобрение, което се очаква от страните, зависими от износ на зърно след оттеглянето на Русия от Черноморската сделка през юли 2023 г. Тезата, че Черноморската сделка не е от полза за Африка, защото едва 3% от доставките са стигнали до континент с почти 2 милиарда население, е грешна. На първо място, тези цифри не се отнасят до страните от Северна Африка, защото те са редовни потребители на руски и украински култури. Освен това – страните на юг от Сахара се облагодетелстват от споразумението дори ако не купуват зърно от Украйна, защото количествата украински култури, продадени до по-близки дестинации, свалят напрежението на световния пазар и понижават цените на храната в международен мащаб.

Според базата данни на Черноморската зърнена сделка на ООН – до 4 юли 2023 г. общо 32,8 милиона тона зърно са изнесени от Украйна през коридора, осигурен от ООН в Черно море. От тях – малко повече от 38% процента са предназначени за страни от Европа. Това означава, че по-малко от половината зърно е достигнало до стария континент. Останалата част е била за държави от Азия и Африка. На първо място сред страните реципиенти е Китай със 7,9 милиона метрични тона зърно (главно царевица) на година. Тук можете да видите подобен случай – твърдението, че украинското зърно е изпратено до Испания като храна за свине, а тук – твърдението, че Западът лишава бедните страни от храна. Можете да прочетете и свързаните публикации: Руската икономика изпреварва европейските през 2023 г., Санкциите срещу Русия водят до фалит на САЩ, Последният пакет от санкции на ЕС е неефективен и обречен на провал, Глобалната хранителна криза е следствие от санкциите на Запада срещу Русия или Санкциите на Запада не работят.

Текст на оригиналната публикация: https://euvsdisinfo.eu/report/eu-sanctions-harm-africa-instead-of-russia

Превод: Николай Илчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани