Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и Украйна продължават с размяната на удари; Зеленски: Армията ни разполага с ново мощно оръжие

[post-views]
Украинският президент призова сънародниците си да вземат инициативата във войната с Русия в свои ръце

Насрещните удари между Русия и Украйна продължиха и през изминалата нощ. За атаки с дронове беше съобщено на няколко места в Русия, включително срещу столицата, където бяха отменени десетки полети рано сутринта. Сводка на британското разузнаване пък твърди, че във връзка със зачестилите атаки Москва е укрепила отбраната на стратегическия Кримски мост.

Въздушна тревога беше обявена в няколко области в Украйна, включително в района на Киев. За експлозии в Житомирска и Виницка област, предадоха местните медии.

Агенциите в Русия пък твърдят, че фабрика за електронни части за ракети е ударена в град Люберци край Москва. Кметът на столицата Сергей Собянин заяви в Телеграм, че дроновете над града са свалени без да причинят разрушения или да вземат жертви. Беше съобщено за две разрушени сгради – жилищна и административна, при нападение с дрон срещу град Курчатов, намиращ се в непосредствена близост до Курската атомна електроцентрала.

Неидентифициран летящ обект е унищожен в района на град Псков, където само преди дни при атака срещу летището в града бяха поразени 4 военно-транспортни самолета Ил-76. Нападението по-рано през седмицата е извършено с дронове от руска територия, заявиха от Военното разузнаване в Киев без да уточняват дали е осъществено от руски или украински оперативни работници. По тяхна информация две от машините са напълно унищожени, а други две са повредени.

Припомняме, че украинските атаки с дронове срещу Русия са на практика ежедневие, а визирайки удара срещу Псков украинският президент Володимир Зеленски заяви, че армията му разполага с оръжие собствено производство, способно да поразява цели на 700 км.

Междувременно неясен остава и въпросът за бъдещето на зърнената сделка, като Русия е получила конкретни предложения за съживяването ѝ, коментира генералният секретаR на ООН Антониу Гутериш по повод изказване на руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че Москва няма необходимите гаранции, че исканията за връщането ѝ в сделката ще бъдат удовлетворени.

Най-ново

Единична публикация

Избрани