Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфо: Кой е големият брат?

[post-views]
Дезинфорадар: Как феновете на Путин станаха тексасци

„Още през 1989 г. нашата демокрация беше заложник на модела да се управлява от хора от ДС и техните наследници. Това беше общо за посткомунистическото пространство. Безкритично по медиите се повтарят откровени лъжи. Особено внимание се отделя на „историческите“, защото те са важни за културната памет на народа и позволяват манипулирането му в политиката днес. Пример е утвърдената и масово тиражирана лъжа, че България е длъжник на Русия в исторически план.“ Това казва в интервю за Faktor.bg д-р Венцислав Каравълчев. Публикуваме позицията със съкращения.

България е „големият брат“,

защото руснаците са наши

„духовни“ чеда

„Нека попитаме: С какво е длъжна страната ни – за това, че им дадохме писменост, култура и бяхме техни учители? Много ми е обидно обръщението „голям брат“ към Русия. Напротив, в цивилизационно отношение България е „големият брат“, защото руснаците са наши „духовни“ чеда. Жалко, че тази огромна енергия, която тръгва от светите братя Кирил и Методий, както и разцветът при Св. цар Борис I, цар Симеон и Св. цар Петър, някак си спря да работи на духовия фронт, а се прехвърли на чисто физическия и води до изтребление. Абсурдни са тезите, че дължим на някого нещо. Страната ни не дължи на никого нищо. Русия воюва на наша територия четири пъти през XIX век, да ме извинява проф. Пантев, който каза тази глупост, че е имало само една война на Руската империя на Балканите през XIX век, тази, която наричаме освободителна от 1877–1878 г. Откъде тогава се появява това половинмилионно българско население в Бесарабия?

Русия воюва на наша територия

четири пъти през XIX век

Не е ли от Руско-турските войни на Балканите през Руско-турската война от 1806–1812 г. и най-вече от 1828–1829 г., когато руснаците почти стигнаха до Константинопол? Забрави ли проф. Пантев, че и част от Кримската война  1853–1856 г. се води на територията на България и носи огромни страдания на народа ни? Тогава защо не ни освободиха? Защото техните интереси винаги са били Проливите и създаването на Задунайска губерния, която да бъде слугиня на руския интерес. Само че имаше достатъчно грамотни и достойни българи, имаше и достойни политици, за да кажат „не“.

Ами явно т. нар. преход е една голяма измама. „Вечната дружба“, наложена ни от другарите през 1944 г. и руската окупация на България 1944–1947 г., когато цветът на нацията ни беше избит от комунистическия режим, превърна народа ни в сива, безлична, покорна маса, без критична историческа памет, на която беше предложена историята на „вечната дружба“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани