Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Легендарната БМП „Брадли“ е в настоящето и в бъдещето“.

[post-views]
Легендарната БМП „Брадли“ е в настоящето и в бъдещето“.

Въоръжените сили на САЩ възложиха на водеща компания в отбранителната индустрия модернизацията на легендарната бойна машина на пехотата „Брадли“. Тази модернизация продължава вече 20 години за различните варианти на машината, като последната е насочена главно към разработката на нова ръчна станция за стрелеца в „Брадли“. В същото време друга компания разработва прототип на „Брадли“ от следващо поколение.

Договорът за разработването и доставката на на ръчните станции за бойната машина на пехотата на американската армия „Брадли“ е възложен от Агенцията за отбранителна логистика и ще бъде изпълнен за период от две години, като работата ще бъде завършена във Форт Уърт, Тексас.

Ръчната станата станция на стрелеца в екипажа на „Брадли“ работи във връзка с ръчната станция на командира. Тя се използва за управление на скоростта на движение на купола на машината и подава сигнали към системите за управление на огъня монтирани в него. В допълнение към ръчната станция на стрелеца, компанията производител предоставя и ръчна станция на командира и модул за управление на купола на бойната машина „Брадли“. С разработването на нови ръчни станции за управление на купола и на огъня армията се стреми да увеличи ефективността и производителността на бойната машина на пехотата „Брадли“. Тя да стане по-смъртоносна за противника и още по-сигурно да защитава бойците си.

Проектирането и производството на артилерийски ръчни станции за варианти на „Брадли“ са основен фокус за компанията производител вече две десетилетия. Модулният дизайн на тези важни компоненти в машината дава възможност през годините командирските ръчни станции, тактическите дисплеи, процесорите за купола и други компоненти бързо да се внедряват и да достигат до бойното поле за повишаване на отбранителните способности. Доставките на новите артилерийски станции трябва да започнат през юли 2024 г.

Ръчната станция на командира контролира купола на машината, 25-милиметровото оръдие, коаксиалната картечница и противотанковата ракетна система ТОW.

Подобно на ръчната станция на командира, ръчната станция на стрелеца може да контролира купола, оръдието, картечницата и ракетите. На „Брадли“ има интегрирано устройство за наблюдение(ISU), което е основното звено за наблюдение в машината. ISU дава възможност за откриване, идентифициране и прехващане на противникови цели на дистанция от 200 до 9 990 м, плюс минус 10 метра.

Бойната машина на пехотата „Брадли“ е проектирана и разработена да бъде неизменен спътник на бойното поле на също така прочутия основен боен танк на американската армия „Абрамс“. Екипажът на „Брадли“ се състои от командир, стрелец и механик водач, плюс още 7 бойци. Тежи малко над 25 тона. Дълга е 6, 55 м, широка 3, 61 м и има височина 3, 6 м. Просветът между дъното и повърхността на земята е 38, 1 см. Различните варианти разполагат с двигатели с мощност 500 или 600 к. с. Диапазонът на действие е 483 км. Развива около 70 км в час на пътя и плува със скорост 7 км в час.

В началото на август една от водещите компании в отбранителната индустрия на САЩ получи договор от армията за проектиране и разработване на прототип на бойна машина пехотата от следващо поколение, която в бъдеще да замени „Брадли“.

Новата бойна машина е известна под наименованието XM30 и ще бъде модулна и с отворена архитектура. Този подход намалява разходите за жизнения цикъл, подобрява осведомеността на бойното поле, възможността за по-бърза идентификация на целите и насочване на оръжията. ХМ30 ще разполага и с нови комуникационни системи. Според експертите тя представлява скок напред в развитието на сухопътните бойни машини на армията. Това е първата по рода си наземна бойна машина, проектирана с помощта на модерни, цифрови инженерни инструменти и техники.

С гравиметрия откриват скрити окопи, бункери и тунели

Във Великобритания разработват нова технология за откриване на подземни военни обекти – окопи, бункери и тунели, чрез използване на т. нар. гравиметричен метод. Чрез този метод се локализират дълбочинно разположени кухини. Откриването на подземни тунели и бункери е област на предизвикателство за отбраната, а неотдавнашните конфликти подчертават нарастващата заплаха от подземни структури. Настоящите методи за откриване на тунели като проникващ в земята радар и електромагнетизъм имат няколко недостатъка. Съоръженията за тях често са обемисти, скъпи и трудно се прилагат в ситуации, включващи тежък за навигация терен, което ги прави по-малко ефективни за бърза, мобилна употреба.

Новото иновативно решение на проблема е чрез микроелектрически механични системи. Компанията, предлагаща технологията, разработва гравиметър, който измерва минутните промени в силата на гравитацията. Потребителят на уреда може да го монтира на автономна наземна платформа – робот, или на безпилотен летящ апарат – дрон, и да открива подземни структури, предпазвайки войниците от опасните зони.

„Пума“ е издръжлив дрон, действа бързо и с лекота

Безпилотна летателна система от следващо поколение, наречена „Пума“, разработва водеща компания в аерокосмическите и отбранителните технологии за въоръжените сили на САЩ. Новият дрон е предназначен за наблюдение, разузнаване и рекогносцировка.

„Пума“ е универсален и ефективен, което го прави идеално решение за различни военни приложения. Произвежда се в Калифорния. Очаква се проектът да бъде завършен в края на септември 2024 г.

Системите „Пума“ представляват върха на еволюцията в безпилотните самолети, оборудвани със средства, подобряващи ситуационната осведоменост и способностите за събиране на разузнавателни данни за военния персонал. Дронът е с компактен дизайн, с усъвършенствани сензори и голяма издръжливост във въздуха. Лесно преносим, позволява бърза реакция, което го прави основен инструмент в съвременните военни операции.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани