Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Отскубнати до корен” – премълчаната истина за минало

[post-views]
„Отскубнати до корен” – премълчаната истина за минало

Документалният филм на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов търси зрители в страната

И понеже краят на август и началото на септември „всичко е „Аполония”, този фестивал нямаше как да не подслони и един нов талантлив филм на тандема Антоанета Бачурова–Владимир Люцканов. „Отскубнати до корен” провокира разговор за миналото, за което обичайно предпочитаме да мълчим, казват авторите.

Сюжетът е драматичен, свързан с важни исторически събития с последици десетки години по-късно. Разказва се за съдбата на проф. Димитър Атанасов – американски възпитаник с принос към световната наука, основоположник на българската фитопатология и основател на Агрономическия факултет на СУ. Той е от младите българи, обучени в чужбина, и отзовали се на призива на Отечеството си за съграждането му след националната катастрофа на войните през 30-те г. на ХХ в.

Но съдбата на проф. Атанасов е сходна с тази на всички тези представили на този интелектуален, духовен, икономически и политически елит, който  през 1944–1945 г. ще бъде почти унищожен. Или физически, или психически. И всъщност филмът е колкото за проф. Атанасов, за да се върне и реабилитира паметта за него, толкова и за онова българско поколение, което не беше прието от изгубената ни след 1944 г. държава, защото разговорът за комунизма като подценено зло не е затворен.

Филмът е по книгата на дъщерята Елена Атанасова „Когато вече не мълчим” с вече 5 издания. Авторите на филма ще направят открити уроци по история с прожекции на „Отскубнати до корен” в галерия „Прегърни ме”, за да не спира дискусията по темата.

Писателят Стефан Цанев:

Алчността е смъртта на демокрацията

Антония СТЕФАНОВА

В Художествената галерия на Созопол в дните на фестивала на изкуствата „Аполония” (до 5 септември) бе и премиерата на новата стихосбирка на писателя Стефан Цанев „Небесна гледна точка” на издателство „Жанет 45”. Стотици почитатели на словото му го очакваха в двора на галерията за срещата на живо.

В началото писателят сподели, за какво всъщност става дума в книгата и разказа за учителя си по физика и астрономия от Русенската гимназия – учил при Айнщаин и приобщил ги към неговата теория. А и създал у тях траен интерес към звездите и космическите измерения на света.

Преподавал им астрономия под вечерното звездно небе вън от града. И ги напътствал – дори когато пораснат, поне веднъж в месеца да съзерцават необозримото звездно небе и неговите милиарди галактики и да съотнасят себе си към него. И да си задават въпроса: Моите мечти и действия в какво съотношение са с този свят над мен, струват ли си?

Оттогава любопитното момче с дарба и на математик, и на физик, печелило редица ученически олимпиади, често се вглеждало в нощното звездно небе на отдалечени от градските светлини места, разпознавайки поне 50, 60 съзвездия, и се опитвало да разгадае техните послания.

И за това всъщност разказва и размишлява, както само той умее,  Стефан Цанев в новата си книга.

А целта му е да ни ядоса, казва той на публиката си.

„Ама наистина – ругайте ме, но разберете най-после, че целта ни тук не е само да ядем (каквото прави и всяко животно) и да печелим пари… За да можем да оправдаем нашето присъствие на тази планетка, под това мироздание трябва да сме малко по-други хора – по-възвишени, не толкова практични! Алчността ни убива, алчността е смъртта на демокрацията…”.

Стефан Цанев сподели и тревогата си, че главоломното научно-техническо развитие в съвременния свят невинаги се използва градивно, а често и разрушително. И даде пример с атомната енергия, с откритията на Айнщайн и на неговата толкова простичка формула E = mc², която разкрива неподозирани нови перспективи за човечеството, но в същото време скрива толкова опасности.

За да бъде разбран по-добре, авторът прочете някои свои стихотворения и после покани актьора Владимир Пенев да продължи. И от всичко споделено струеше мъдростта на един талантлив, неспокоен дух, извървял по-голямата част от житеѝския си и творческия път през XX век, определящ се като гостенин в XXI в. Критичен към света около себе си, но с изострено от дълголетния си опит чувство за справедливост.

И не можа да откаже да дава автографи на публиката си близо час.

НАКРАТКО

Писателят Милен Русков е носител на наградата „Добри Чинтулов” на Община Сливен за 2023 г. Той е сред най-изтъкнатите имена на литературата ни в момента. По романа му „Възвишение” беше създаден филм, а предстои да се филмира и една от най-четените творби на писателя „Чамкория”. Самият той е превел от английски над 20 книги. Милен Русков има наградите „Златен век” на Министерство на културата, Националната награда за литература „Христо Г. Данов”, Наградата за литература на Европейския съюз, Националната литературна награда „Елиас Канети”, Националната литературна награда „Иван Вазов”.

Галерия „Сариева”в Пловдив представя днес, 1 септември, първата самостоятелна изложба у нас на косовския художник Артан Хайрулаху в негово присъствие.

Започва 105-ия сезон на плевенския театър „Иван Радоев”: „Нацията на влюбените” от Михаил Дурненков по романа на Нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич – „Време second hand” (5.09) и „Когато гръм удари” на Пейо Яворов (14.09).

ххх

На 80-годишнината от спасяването на българските евреи е посветен концерт с богата класческа програма на 3 септември от 19,00 ч. при свободен вход в зала „България”.

ПРЕДСТОЯЩО

На 1,09 във ВК (Военният клуб) на Гоце Делчев (17,00) и във ВК (10,00) се отбелязва Световният ден на мира и началото на Втората световна война

На 1.09 от 19,00 ч. на площад „България” ВК в Белене отбелязва празника на града

На 4.09 от 16,30 (л – във ВК в Ямбол се изнася беседа по случай Съединението

На 4.09 от 18,00 ч. във ВК в Благоевград – лекция по повод на Съединението

На 4.09 от 18,30 ч. във ВК в Ловеч – лекция на Николай Василев за Съединението и ловешкото участие съвместно с читалище „Пробуда-1927”

На 4.09 от 11,00 ч. във ВК в Карлово се изнася лекция по повод на Съединението, а на 4.09 от 9,00 до 17,30 ч. –  във фоайето на клуба се открива изложба по повод на 105 години от сраженията при Дойран

На 5.09 от 10,00 ч. във ВК във Велико Търново – беседа по случай Съединението

На 5.09 от 10,00 ч. изпълнители от клуб „Лик” организират събрание с концерт във ВК на Ловеч за Съединението

във ВК в Стара Загора – събрание на общинската организация на СОСЗР

На 6.09 от 10,00 ч. (на пл. „Кирил и Методий”) – честване на 6 септември от ВМК във Варна с участието на клуб „Миноносец Дръзки” с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Ал. Батемберг и на загиналите в Сръбско-българската война в града

На 6.09 от 11,00 ч. – тържествено отбелязване на Съединението от ВК в Русе на пл. „Батемберг”

На 6.09 от 10,00 ч. ВК в Плевен чества Съединението с прожекция на документален филм

На 6.09 от 10,00 ч. във ВК във Враца се чества Съединението

На 6.09 от 10,00 ч. на Паметника на скърбящия воин ВК във Видин чества Съединението

На 6.09 от 18,30 ч.  на терасата на 2-рия етаж на ВК в Пловдив ще има празнична възстановка на историческите събития от 1885 г., посветена на Съединението, организирана от комитет „Родолюбие”

На 6.09 от 10,00 ч. във ВК в Чирпан се открива изложба „Моят град е моят свят” от ученици по повод на празника на града  

На 7.09 от 11,00 ч. в Кърджали – среща с ръководствата на военно-патриотичните съюзи за запознаване с условията и реда за настаняване в Дом за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак

На 8.09 от 17,00 ч. във ВК в Дупница се отбелязва  Празникът на Инженерните войски

Цигулката на испанския виртуоз Ара Маликян за пръв път ще звучи в Античния театър на Пловдив. Феновете му знаят, че за него няма значение дали свири рок, или класика, той винаги се раздава на сцената и смята, че всеки инструмент може да бъде рокинструмент. Събитието е на 3 септември. Цигуларят е експериментатор, откривател и пътешественик из музикалния космос. За него са еднакво интересни различни жанрове и традиции. Цикълът му „Планетата в калъфа на една цигулка” – малки музикални филмчета, заснети на различни места по света, описва най-точно търсенията на този космополитен артист. Той смята, че пандемията ни научи, че изкуството е много важно за оцеляването ни. В Пловдив той ще е придружен от испански музиканти с кубински произход.

Най-ново

Единична публикация

Избрани