Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Цугцванг или печеливш ход с пешката за Васил Божков

[post-views]
Цугцванг или печеливш ход с пешката за Васил Божков

Залог, по-голям от живота, води хазартният бос в София, за да бъде окован с белезници.

Арабски цугцванг застигна хазартния бос Васил Божков. Блестящият математически мозък и опитен шахматист Васил Божков е изпаднал в състояние, при което няма полезен ход, а подобни партии завършват реми. Смятаният за най-богат българин със състояние от $1,3 млрд. според класациите на списание „Форбс“ е нямал друг изход, освен да кацне в София, за да бъде окован с белезници и пратен в единична килия.

Така поне излиза от изявленията на Софийска градска прокуратура във вторник, която твърди, че Васил Божков е бил екстрадиран от властите в Обединените арабски емирства.

Според прокуратурата българските власти са получили официално писмо от властите на ОАЕ с дата 23 август, с което са уведомени, че Божков ще бъде върнат на 25 август. Уведомени са също за номера на полета, както и за очаквания час на кацането на самолета с екстрадираното лице на Летище София – 15,15 ч. Писмото от МВР е изпратено в прокуратурата едва на 28 август, т.е след завръщането на Божков.

Така едната енигма защо хазартният бос избяга с личен джет, а се върна на борда на нискотарифна компания би трябвало да отпадне. Така както и версията, че пристигането на Божков в България само ден след погребението на един от враговете му – Алексей Петров, е част от някакъв план и стратегия.

Според БНТ на 23 август властите в ОАЕ и генералната прокуратура в Дубай са дали 72-часов срок на бизнесмена да напусне страната. Причината ОАЕ да върнат Божков били негови връзки с руски граждани. Полетът на 25 август на нискотарифната авиокомпания Flaydubai бил единственият, който се е вписвал в този срок. Ое на 23 август в късния следобед Божков е изпълнил изискването на властите и е представил билет за самолета, с който ще напусне страната.

В същото време единият от адвокатите на Божков Георги Гатев заяви при кацането: „След някои събития, свързани със съдебната власт,  той (Васил Божков, б. р.) предприе действие за връщането си в страната, когато

прецени, че нещата в България се променят

в положителния смисъл. Още повече когато прекратиха едно от наказателните дела срещу него за престъпление срещу държавата“.

Във вторник вечерта обаче казусът прие съвсем други измерения, след като Стоян Баумайер, адвокатът на Васил Божков, специално нает, след като бизнесменът бе включен в списъка „Магнитски“, даде интервю през бТВ. Той показа документ от Министерството на правосъдието на ОАЕ, според който местните власти пишат: „Васил Божков не може да бъде екстрадиран“, а желанието му да се върне в България е изцяло негова отговорност.

Според Баумайер Васил Божков е поискал да се върне в България още през октомври 2022 г., но е бил посъветван от властите в ОАЕ като „политически ангажирано лице“ да не го прави, защото съществувала опасност за него в България. Същото го посъветвали и американците. С тях Васил Божков поддържал контакти, защото решил да им сътрудничи изцяло, за да бъде изваден от прословутия списък „Магнитски“. Баумайер твърди, че 25 000 страници, в които има всякаква информация за него и фирмите му, движенията по сметките. „Американците знаят повече за Васил Божков, отколкото самият той за себе си“, казва Баумайер. Едва през май т. г. американците и арабите заявили на Божков, че вече може да се върне в София, защото няма опасност за него.

И тук идва „черешката на тортата“. Фактът, който изцяло сменя правилата на играта и вероятно означава, че кацането на Божков е предварително планиран и дори очакван ход. Нещо, което би оправдало замяната на плажа в Дубай с 16 кв.м. килия на бул. „Г. М. Димитров“ № 42 в София. Адвокатът Баумайер казва, че

единствените хора, за които Божков е говорел пред американските власти

са бившият финансов министър Владислав Горанов, също в списъка „Магнитски“, и бившият премиер Бойко Борисов. Първите разпити на Божков, които продължиха цели два дни, също касаят досъдебното производство срещу Борисов, Горанов и пиарката му Севдалина Арнаудова. Според изявленията на Божков той е бил изнудван и е дал общо 60 млн. лв., за да работи хазартният му бизнес. Тримата бяха арестувани по време на управлението с премиер Кирил Петков, като се твърди, че лично е подал сигнал, че е възможно да бъдат укрити документи от тримата. Тогава, по времето на Иван Гешев, прокуратурата реагира вяло, но все пак образува досъдебно производство. Не е ясно на какво разчита сега Божков и дали очаква различна реакция, след като държавното обвинение се оглавява от Борислав Сарафов.

Всъщност това, че Софийска градска прокуратура и Божков са на изцяло различни позиции, личи от действията на прокурора Ангел Кънев по време на гледането на мярката на отклонения на бизнесмена. Тогава обвинението извади факти за кореспонденция между Васил Божков и вече мъртвия Евгений Пригожин, които едва ли кореспондират логично с обвиненията срещу хазартния бос. Прокуратурата обяви, че в компютър, иззет преди три години и половина от офиса на Божков, е открит личен мейл акаунт на бизнесмена, в който е намерена кореспонденция между Божков и Пригожин.

Цитирано беше, че Васил Божков е поздравил Руската федерация с незаконната анексия на Крим през 2014 г. и е изразил интерес да инвестира на полуострова. Пред съда от прокуратурата дори посочиха, че в Крим Божков притежавал 51% от фирма, която била директно свързана с лидера на ЧВК „Вагнер“. Изнесени бяха и данни за бизнес и лични взаимоотношения на Божков с редица руснаци, които са в санкционния списък на ЕС заради незаконната анексия на Крим. Някои от тях бяха посочени като приближени до Кремъл олигарси, които били дори част от управленския елит в Москва. Бяха цитирани и доказателства за близки контакти на Божков с агенти на руските специални служби.

Противно на логиката Божков избира да се прибере в България, когато има

повдигнати рекордните 20 обвинения

по две досъдебни производства. Срещу Васил Божков има три разследвания, по две от тях той е обвиняем.

Първото разследване срещу него започва през декември 2019 г. То е за укрити такси от хазартните игри, които компаниите на бизнесмена организират. Изчисленията сочат, че Божков е ощетил бюджета с над половин млрд. лв. По това разследване той е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с данъчни престъпления, изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления.

Освен за ръководител на ОПГ-то са му повдигнати още обвинения за конкретни корупционни действия, изнудване на длъжностни лица, укриване на такси, пране на пари и т.н. Прокуратурата сочи доказателства, че Божков е плащал подкупи на бившия председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Огнян Митев, срещу което хазартните игри на бизнесмена са внасяли значително по-ниски от дължимите такси. По това разследване Божков има повдигнато обвинение и за незаконен трафик на културно-исторически ценности. Материалите за артефактите обаче са отделени в третото досъдебно производство, по което на този етап Божков не е обвиняем.

Второто разследване е т.нар. „криминално“. По него Васил Божков има обвинение за ръководител на организирана престъпна група за убийства, изнасилвания и изнудвания. И по него на хазартния бос са повдигнати и редица други обвинения, като най-съществените са за поръчителство на опита за убийство на Манол Велев през 2007 г., поръчителство на убийството на хазартния бизнесмен от Благоевград Йордан Динов през 2021, поръчителство на атентата срещу Алексей Петров през 2015 година.

При тези прегрешения и обвинения на Васил Божков ще му трябва наистина божията помощ, за да може да обърне правилата на играта и прокуратурата да започне да обръща внимание на доказателствата, които представя срещу Борисов, Горанов и Арнаудова. И затова ключово е какво крие като запис в пазвата си обявеният за най-богат българин, така, че да се изправи срещу Борисов, който има подкрепата на 25% от българите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани