Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия е предложила на Северна Корея и Китай да проведат съвместно военноморско учение, съобщи агенция Йонхап

[post-views]
Лидерът на Северна Корея нареди да се увеличи производството на ракети

Министърът на отбраната на Русия е предложил на севернокорейския лидер Ким Чен-ун техните страни да проведат съвместно военноморско учение заедно с Китай, предаде Ройтерс, като се позова на информация от южнокорейското разузнаване, цитирана от агенция Йонхап.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Северна Корея през юли за отбелязването на 70 години от края на Корейската война и се срещна с Ким. Те посетиха отбранително изложение, където бяха демонстрирани севернокорейски балистични ракети.

Йонхап съобщи, че Шойгу е отправил към Ким предложението за тристранно военноморско учение по време на посещението си, но не даде повече подробности. Южнокорейската Национална разузнавателна агенция е казала в парламента на Южна Корея, че Шойгу изглежда е провел частна среща с Ким, на която двамата са се договорили за широкообхватно разширяване на военните отношения, добавя южнокорейската новинарска агенция.

Русия и Северна Корея наскоро призоваха за заздравяване на военните връзки, но Северът отрича да е сключвал каквито и да било „военни сделки“ с Русия.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби миналия месец заяви, че по време на своето посещение Шойгу се е опитал да убеди Северна Корея да продаде артилерийски боеприпаси на Русия. Неотдавна САЩ наложиха санкции на три юридически лица, които обвиниха, че са свързани с военни сделки между Севера и Русия.

Северна Корея е извършила шест ядрени изпитания от 2006 г. и през последните години тества различни видове ракети, но рядко провежда военни учения със съседите си. САЩ и техният съюзник Южна Корея редовно провеждат военни учения, които Северът осъжда като подготовка за водене на война срещу него.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани