Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Академичната година за цялата страната бе открита във ВА „Георги С. Раковски“

[post-views]
Академичната година за цялата страната бе открита във ВА „Георги С. Раковски“

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов говориха за развитието на отбраната и въоръжените сили в контекста на променената геостратегическа среда.

Академичната година за цялата страната бе открита във ВА „Георги С. Раковски“
Академичната година за цялата страната бе открита във ВА „Георги С. Раковски“

С днешния ритуал за откриване на академичната и научно-изследователската година във ВА „Георги С. Раковски“ бе открита новата учебна година във всички висши учебви заведения у нас. Това стори министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков. По думите му най-старото военно училище (на 111 години) е дало много за модерната българска държава, пази традициите живи и продължава да ги обогатява с най-високите постижения на съвременния свят. „Малко хора се замислят, че в основите на някои от най-големите ни победи в историята, стоят знанията, уменията и прогресивното мислене, а ролята на Академията е ключова“, каза министър Цоков. Преди това слово произнесе началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев, който поздрави слушателите и им обеща динамична година. От името на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев поздравителен адрес прочете неговият съветник по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Държавният глава подчертава значимата роля на академията за подготовката на командирите от Българската армия и успешното привеждане на системата за обучение, съобразно съвременните стандарти. Пожелания за успешна година имаше и от член-кореспондент, доктор на биологическите науки Евдокия Пашева, заместник-председател на БАН.

Тържественото откриване започна с отслужване света литургия и водосвет, които бяха възглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – първи викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. След приемането на строя бяха открити два нови кабинета във Военната Алма матер. Първият бе за провеждане на онлан изпити по английски език, а вторият – за съвместен таргетинг.

На официалната церемония по откриването присъстваха още министърът на отбраната Тодор Тагарев, председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали и офицери, представители на политическото и военно ръководство на МО, посланици и военни аташета акредитирани в Република България, ректори на висши училища и партньори на Академията и представители на военно-патриотични организации.

По традиция, министърът на отбраната Тодор Тагарев изнесе първата академична лекция, която бе на тема „Визия за адаптиране на отбранителната политика към предизвикателствата на новата геостратегическа среда“. Уводна академична лекция пред слушателите изнесе и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която бе на тема „Насоки за развитие на въоръжените сили на Република България в контекста на променената геостратегическа среда“.

Академичната година за цялата страната бе открита във ВА „Георги С. Раковски“

През учебната 2023-2024 година Военната Алма матер посреща новите слушатели, които ще се обучават, както следва в магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Национална сигурност и отбрана” с продължителност 1 година и в магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Командно-щабен”, по шест специализации в редовна форма на обучение с продължителност 1 година и по три специализации в задочна форма на обучение с продължителност 2 години. Тази година сред обучаемите и в двете специалности има трима офицери от Република Северна Македония.

Процедурата е започнала официално през май, изпратено е запитване в САЩ с конкретни изисквания и параметри, каза министър Тагарев пред журналисти по повод одобрената от Държавния департамент на САЩ потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара. От американска страна потенциалната продажба е одобрена от Пентагона и Държавния департамент и предстои да стигне до Конгреса, който ще вземе крайното решение, обясни министърът. Според него това е максималното количество техника и максималната цена, и става въпрос само за нови машини. Очакваме скоро група от САЩ, за да бъде направен преглед – какво искаме, ще се откажем ли от нещо и т.н, уточни министърът.

(В следващите публикации ще ви запознаем с акцентите в лекциите на министъра на отбраната и началника на отбраната.)

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани