Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Имаме сигнали за трима души, които се издирват, двама са загинали, съобщи премиерът Николай Денков в Царево

[post-views]
Имаме сигнали за трима души, които се издирват, двама са загинали, съобщи премиерът Николай Денков в Царево

Имаме сигнали за трима души, които се издирват, двама са загинали, съобщи премиерът Николай Денков в Царево
Снимка: Христо Стефанов/БТА

Премиерът призова следващите 48 часа никой в този регион да не влиза в морето

Имаме подадени сигнали за трима души, които се издирват, двама загинали, съобщи премиерът Николай Денков на брифинг в Царево, където е обявено бедствено положение заради проливните дъждове. Няма блокирани хора, добави Николай Денков. Изчезналите са две жени и един мъж.

По думите на премиера не е ясно дали загиналите са свързани с тези, които се издирват.  Общата бройка тепърва трябва да я уточним, но поне няколко човека са загубили живота си, допълни Денков.

През последните 24 часа е имало изключително обилни валежи – между три и четири пъти месечната норма за този регион, подобни тежки валежи е имало и в съседните Гърция и Турция, като и в трите държави има жертви, каза той.

Акад. Денков посочи, че е имало информация за деца, които са се чувствали застрашени. Децата са в безопасност, по високите етажи, приземието е наводнено, но те не са в опасност, отбеляза министър-председателят. Той допълни, че няма блокирани хора.

Спряно е електричеството, тъй като има опасност за живота на хората, ако се пусне преди да са отводнени сградите. Има уговорка с EVN да се изчака да се изтегли водата, утре сутринта или през деня ще се подаде сигнал кога е безопасно да се пусне токът, отбеляза акад. Денков.

Водата в мрежата също е замърсена и не може да се използва за пиене. 

Евакуирани са хората, които са били по плажните ивици, по къмпингите, всички в момента се намират в безопасност, отбеляза премиерът.  Той припомни, че вече от НИМХ казаха, че очакват спиране на валежите.

Премиерът призова следващите 48 часа никой в този регион да не влиза в морето, тъй като е изключително опасно, замърсено и бурно, като всеки, който влиза във водата, създава риск за себе си и другите хора.

Бедствено положение беше обявено днес в община Царево заради интензивните валежи и наводнения. Чрез включване на предупредителните сирени към населението беше отправен призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащите води.

Кризисният щаб в Царево призова всички жители и гости в района да не напускат домовете си, а при необходимост – да заемат места по високите части на сградите. От полицията призоваха да не се тръгва на път от Бургас към Южното Черноморие заради обилните валежи.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани